CRANBERRYCAKE VOOR DE KERST

Serveer deze heerlijke cake warm bij de koffie op kerstdag of op kamertemperatuur als onderdeel bij een uitgebreide 'tea' met andere kerstlekkernijen.

Voor 8 tot 10 personen:

150 gram bloem

2 theelepels zuiveringszout (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek)

1 theelepel zout

200 gram gehakte, geschilde appel

125 gram verse cranberry's

125 gram gesmolten boter

1 groot ei, losgeklopt

2 theelepels gemalen kaneel

1/2 theelepel gemalen kruidnagel

1/2 theelepel gemalen nootmuskaat

4 eetlepels grof gehakte walnoten

poedersuiker

Zeef de bloem met het zuiveringszout en zout boven een kom. Doe op de poedersuiker na de rest van de ingrediënten in een andere kom en meng goed. Schep het bloemmengsel door het appel-cranberrymengsel. Doe het beslag in een licht ingevette, ronde springvorm van cm doorsnee. Zet de cake 40 tot 45 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de cake gaar is. Laat de cake minstens 10 minuten afkoelen en bestrooi hem dan royaal met poedersuiker. Snijd de cake in punten dien warm op.

Cranberry-portsaus

U kunt deze saus door een zeef wrijven als u een volkomen gladde saus prefereert. Serveer bij voorbeeld bij een kerstkalkoen, gebraden vlees of bij wild. Met een paar eetlepels van deze saus kunt u echter ook een vleesjus op smaak brengen.

Voor 7,5 dl:

3,75 deciliter ruby port

350 gram kristalsuiker

1 dessertlepel geraspte citroenschil

snufje gemalen kruidnagel

500 gram cranberry's

Doe de port, suiker, citroenschil en kruidnagel in een zware pan, breng al roerend aan de kook en blijf roeren tot de suiker opgelost is. Voeg de cranberry's toe en breng weer al roerend aan de kook; kook al roerend 5 tot 8 minuten, of tot het vel van de cranberry's openbarst. Neem de pan van het vuur, laat het mengsel afkoelen, doe in een luchtdicht bakje en bewaar tot één week in de koelkast.

    • Kim Maclean