Commissarissen van groothandel Unigro ontslaan directielid Vos

ROTTERDAM, 20 DEC. Levensmiddelengroothandel Unigro (Spar, Super, Cirkel) heeft directeur B. Vos ontslagen. Vos was lid van de hoofddirectie enverantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland. Unigro doet geen mededelingen over de reden van het ontslag. De taken van Vos zijn inmiddels overgenomen door directievoorzitter R. ter Haar en W. Kranenburg, lid van de hoofddirectie.

Vos lijkt te worden gestraft voor de tegenvallende resultaten van zijn onderdeel. In juni maakte Unigro bekend dat het marktaandeel in Nederland met 0,4 procent was gedaald tot 9,4 procent. In het boekjaar 1993/94 zakte het marktaandeel van de Unigro-winkels met 0,6 procent.

Vos was pas sinds het voorjaar van 1994 werkzaam bij Unigro. Daarvoor was hij drie jaar directievoorzitter van de Hema. Van huis uit is de 56-jarige Vos huisarts. Hij bekleedde diverse functies bij de Gemeenschappelijke Medische Dienst en was tussen 1985 en 1991 directeur van de bedrijfsvereniging Detam.

De FNV Dienstenbond betreurt het vertrek van Vos, met wie de bond goede contacten had opgebouwd. “Wij kennen ook de exacte achtergronden niet, maar hij is kennelijk niet in staat geweest Unigro in de richting te krijgen waar het bedrijf naartoe moet gaan”, aldus bestuurder P. van der Put tegenover het persbureau ANP.

In de korte tijd dat hij bij Unigro werkzaam was heeft Vos zich volgens Van der Put laten gelden als een enthousiast man. Hij heeft daarbij nogal wat werk gemaakt van een nieuwe aanpak van de winkelketens in Nederland. Unigro zette in juni al vijf managers in België aan de kant wegens “grove nalatigheden”.