Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Amerikaanse rente omlaag met kwart procent

NEW YORK, 20 DEC. De Amerikaanse geldmarktrente is verlaagd met een kwart procent tot 5,5 procent. Dat heeft de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren bekendgemaakt.

De verlaging van de geldmarktrente, de rente waartegen banken elkaar korte-termijnleningen verschaffen, stond sinds juli van dit jaar op 5,75 procent. In juli verlaagd de Fed de rente ook met een kwartprocent. Het disconto bleef gisteren ongewijzigd op 5,25 procent. De verlaging van de rente wordt effectief bereikt door het verruimen van de geldhoeveelheid op de Amerikaanse geldmarkt.

De Fed motiveerde de renteverlaging door te verwijzen naar de gunstige inflatieverwachting in de VS De Fed gebruikte in juli een soortgelijke formulering om haar besluit te motiveren, wat economen er gisteren toe bracht te concluderen dat de Fed op dit moment kennelijk denkt dat de economische activiteit in 1996 niet afneemt. Dat zou betekenen dat dit net als in juli een op zichzelf staande stap is, en niet de eerste in een reeks verlagingen.

Er was onder economen tot op het laatste moment twijfel over wat de federale bankiers zouden doen. Aanvankelijk bestond er consensus over een renteverlaging maar omdat het Witte Huis en het Congres nog geen overeenstemming hebben bereikt over een begroting voor 1996 was er onzekerheid over het besluit van de Fed. De daling van de aandelen op maandag was daar deels een gevolg van. Gisteren stond het Dow Jones-gemiddelde op Wall Street dan ook op negatief totdat, het besluit van de Fed bekend werd. Het Dow Jones-gemiddelde sloot uiteindelijk 34,68 punten hoger op 5109,89 punten.

Volgens veel economen zijn er duidelijke signalen dat de economische groei aan het afnemen is. Sinds de vorige vergadering van het Federal Open Market Committee, het beleidsbepalende comité van de Fed, daalde de industriele produktie met 0,4 procent en bleken nieuwe orders voor duurzame goederen in oktober te zijn gedaald met 1,1 procent. De index van de Nationale Associatie van Inkopers daalde tot onder de vijftig, wat een indicatie is dat de industriele-produktiesector krimpt.

Voorts meldden recente cijfers dat de Amerikaanse consument zich dit feestdagenseizoen allesbehalve te buiten gaat en de koopjesantenne heeft uitstaan. De huizensector, die deze zomer een opleving liet zien, stelt de laatste maanden teleur en de verkoopschattingen over september en oktober bleken later naar beneden te moeten worden bijgesteld.