Als alle kinderen op aarde...

Belma. Regie: Lars Hesselholdt. Met: Emina Isovic, Simon Holk, Börje Ahlstedt. In: Amsterdam, Kriterion (matinees).

Er was eens een tijd dat jeugdfilms de bedoeling hadden niet zomaar kinderen plezier of verrukking te schenken, maar ze iets bij te brengen: bijvoorbeeld de gedachte dat grote mensen oorlogen voeren en slechte gedachten koesteren, maar dat als kinderen van alle landen en huidskleuren elkaar een hand zouden geven, de wereld een betere plek zou worden om met elkaar in te leven.

Heel af en toe wordt er nog wel eens zo'n soort film gemaakt. In Denemarken pas nog, en die film heet Belma. De oorlog in Joegoslavië, hebben jullie daar wel eens over nagedacht, kinderen? In veilige rijke landen als Denemarken denken kinderen van vijftien alleen maar aan hun computers. Rasmus is zo'n onnadenkende jongen. Terwijl vlak in de buurt op een groot schip Bosnische vluchtelingen zijn ondergebracht, heel zielig. Belma is een meisje dat net zo oud is als Rasmus. Haar moeder is dood, haar vader heeft veel problemen met de situatie. Rasmus wordt een beetje verliefd op Belma. Ze ziet er ook zo spannend uit in haar Joegoslavische kleren. En als haar vader ten onrechte beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden gaan Rasmus en Belma samen bewijzen dat dat helemaal niet waar is.

Zo komt alles toch nog een beetje goed. Maar niet met de film, want die bestaat uit een ouderwets, sentimenteel en naïef potje bevestigen van vooroordelen en kinderen als idioten behandelen. Heel dom van die film.

    • Hans Beerekamp