Zweden: uitstel van sluiting kerncentrales

STOCKHOLM, 19 DEC. Zweden moet niet langer vasthouden aan de zelf gekozen datum van 1 januari 2010 als het tijdstip waarop de twaalf nucleaire energiecentrales van het land moeten zijn ontmanteld. Indien het dat wel doet ontstaan grote economische en milieuproblemen. Dat heeft een verdeelde parlementaire commissie gisteren in een rapport aan de regering gezegd.

In het rapport wordt gesproken van “belangrijke inkomstenverliezen voor de samenleving”. De commissie, die onder leiding van de regerende sociaal-democratische partij, wil overigens niet tornen aan een uitspraak in een referendum 15 jaar geleden om de nucleaire centrales, die voor de helft in Zwedens energiebehoefte voorzien, in fasen te sluiten. Hierbij werd geen precies tijdstip aangegeven. Volgens de commissie zou in 1998 de eerste Zweedse kerncentrale dicht kunnen, waarna Zweden een aanpassingsproces kan beginnen op zoek naar vervangende energiebronnen. Het is echter verkeerd aan 2010 vast te houden voor alle centrales, omdat hierbij geen rekening is gehouden met de economische levensduur van kernreactoren en de enorme investeringen die nodig zijn in alternatieve energiebronnen. Het rapport is volgens waarnemers bedoeld om de regering een adempauze te gunnen.