Winst Polygram stagneert

ROTTERDAM, 19 DEC. De winst van Polygram, de muziek- en amusementsdochter van Philips, die al vijf jaar lang jaarlijks 20 procent winstgroei heeft geboekt, stagneert en blijft dit jaar steken op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Polygram, voor 75 procent in handen van Philips, heeft last van de harde Nederlandse gulden en lijdt ook onder een gebrek aan grote film- en popmuzieksuccessen en vertragingen bij het uitbrengen van nieuwe pop-albums.

Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerde de koers van het aandeel Polygram direct na het nieuws met een koersdaling van 9,70 gulden op 80,10 gulden. In het kielzog daalde moederbedrijf Philips mee: een verlies van 2,30 op 55,50 gulden. Beleggers hielden al rekening met tegenvallers bij het in Londen gevestigde amusementsbedrijf. Op de beurs was Polygram de laatste maanden niet gewild; het aandeel zakte sinds september gestaag. Het hoogste punt bereikte het fonds op 20 september. De koers bedroeg op dat moment 108,30.

In juli bleek al dat Polygram last had van de harde Nederlandse gulden. Over de eerste zes maanden slaagde de onderneming er echter nog wel in de winst met 36 miljoen gulden te vergroten tot 270 miljoen gulden, een winststijging met 15 procent. In lokale valuta's bedroeg de stijging 19 procent. Over geheel 1995 bedraagt de waardedaling van de voor Polygram belangrijkste valuta's ten opzichte van de gulden 9 procent.

Vorig jaar verdiende de filmdivisie van Polygram veel geld met de komedie Four Weddings and a Funeral. Dit jaar had de onderneming hoge verwachtingen van Nell, een rolprent van actrice en regisseuse Jodie Foster. Deze film wist echter veel minder mensen naar de bioscoop te lokken dan Four Weddings.

Op popgebied slaagden artiesten als Sting en U2 er niet in hun werk tijdig in te leveren. Hun lang verwachte nieuwe albums verschijnen nu komend jaar, net als die van Bryan Adams, The Cranberries en Sheryl Crow.

Polygram boekt al sinds 1990 een omzetgroei van 13 procent en een winstgroei van 20 procent. Vorig jaar behaalde de onderneming een nettowinst van 738 miljoen op een omzet van 8,6 miljard gulden.

Polygram waakt er wegens het onvoorspelbare karakter van de amusementsindustrie altijd voor met winstverwachtingen te komen. Ook voor 1995 had de onderneming geen voorspelling gedaan. Bestuursvoorzitter Alain Levy zei dan ook dat iedere creatieve onderneming seizoensdalingen kent. “We hebben onze koude douche in de tweede helft van 1995 gehad”, aldus Levy.

Levy is echter optimistisch gestemd over de toekomst. Daarbij wijst hij op de sterke resultaten in het verleden, het stabiele management en de uitgaves voor het komende jaar. Polygram verwacht bij voorbeeld veel van de nieuwe film Sleepers met Robert de Niro en Brad Pitt en Dead Man Walking, een film van Tim Robbins met Susan Sheridan en Sean Penn.