'VS mengen zich in Colombiaanse politiek'

BOGOTA, 19 DEC. De Colombiaanse minister van buitenlandse zaken, Rodrigo Pardo, heeft de Verenigde Staten gisteren beschuldigd van “inmenging in binnenlandse aangelegenheden”. Hij reageerde hiermee op de kritiek, zaterdag, van een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken op het werk van een Colombiaanse parlementaire commissie. Deze commissie schortte vorige week een onderzoek op naar de rol die president Ernesto Samper gespeeld heeft bij de ontvangst van donaties van het Cali-drugskartel aan Sampers campagne vorig jaar. Volgens de Amerikaanse functionaris bewijst de opschorting dat er in Colombia “nog steeds mensen zijn in machtige posities die banden onderhouden met drugshandelaren”.

De betrekkingen tussen Colombia en de VS zijn door de wederzijdse beschuldigingen verder onder druk komen te staan. Door het onderzoek naar Samper is in de VS twijfel gerezen over de bereidheid van de Colombiaanse overheid om de drugscriminaliteit aan te pakken. In een reactie op de uitlatingen van Pardo wees de Amerikaanse ambassadeur in Colombia op een wetsvoorstel dat vorige week door de Colombiaanse Senaat werd aangenomen. In het wetsvoorstel werd het aannemen van drugsgelden niet langer strafbaar gesteld. Het Huis van Afgevaardigden heeft het voorstel een dag later overigens unaniem verworpen. Bovendien is de onderzoekscommissie naar Samper niet geloofwaardig, aldus de ambassadeur, omdat aanhangers van de president daarin de meerderheid hebben. De ambassadeur waarschuwde dat de samenwerking tussen de VS en Colombia in de strijd tegen drugs in gevaar komt. Mocht deze samenwerking gestaakt worden, dan zal de Amerikaanse hulp worden stopgezet en zal ook een einde worden gemaakt aan handelsvoordelen die de VS aan Colombia hebben toegekend.

Het hoofd van de Colombiaanse anti-drugs politie, Gabriel De Vega Pinzon, heeft gisteren zijn ontslag ingediend. De Vega acht zijn “taak volbracht”. Hij weigerde commentaar te geven op de vraag of meningsverschillen met president Samper de aanleiding waren voor zijn vertrek. (Reuter)