Vliegtuigbouwers DASA en Aérospatiale samen in ruimtevaart

ROTTERDAM, 19 DEC. De Duitse en Franse vliegtuigbouwers DASA en Aérospatiale hebben besloten hun activiteiten op het gebied van satellieten en raketten in twee gezamenlijke ondernemingen onder te brengen. De beide bedrijven hebben hiertoe een overeenkomst getekend. De nieuwe gezamenlijke ondernemingen, met een eigendomsverhouding van 50:50, gaan volgende zomer van start.

Aérospatiale-voorzitter Louis Gallois en zijn collega Manfred Bischoff van DASA noemden tegenover het blad Financial Times de stap “van zeer groot belang voor Europa's industriële en technologische capaciteit”. Volgens Bischof is het een nieuwe stap naar een gezamenlijke Europese defensiemarkt, waarvan Europese ondernemingen op dezelfde manier kunnen profiteren als hun Amerikaanse concurrenten van de markt in de VS.

De overeenkomst houdt ook een verdere geleidelijke privatisering van Aérospatiale met zich mee, nu meer activiteiten van Aérospatiale in gezamenlijke privé-ondernemingen met DASA worden ondergebracht.

Het nieuwe satellietbedrijf European Satellite Industries krijgt een Duitse voorzitter en een Franse co-voorzitter. Het hoofdkwartier komt in München. Aérospatiale en DASA, het moederbedrijf van Fokker, werken al samen in Airbus en Arianespace, terwijl ook samen helikopters worden gebouwd. Maar het is voor het eerst dat een gezamenlijke onderneming haar hoofdkwartier in Duitsland krijgt. Franse vakbonden hebben daarover inmiddels geklaagd.

Aérospatiale heeft volgens de Financial Times mede om deze reden de vorming bepleit van European Missile Systems, die zich met rakettenbouw bezig gaat houden. Dit bedrijf krijgt zijn hoofdkwartier in Parijs.

Gallois heeft al eerder aan de Franse regering gevraagd om een kapitaalinjectie van 10 miljard franc (3,3 miljard gulden) voor Aérospatiale. Indien Parijs dit bedrag niet kan fourneren, zou Aérospatiale volgens Gallois zich meer moeten kunnen openstellen voor investeerders van buiten.