UEFA-regel buitenlanders blijft

ROTTERDAM, 19 DEC. De huidige regel dat clubs in de Europa-Cuptoernooien maximaal drie buitenlanders mogen opstellen, verandert niet door de uitspraak in de zaak-Bosman. Dat heeft de Europese voetbalunie UEFA gisteren verklaard. De UEFA heeft haar advocaten het vonnis laten onderzoeken en kwam tot deze opmerkelijke conclusie.

Het Europese Hof bepaalde vrijdag dat vrij verkeer van werknemers ook geldt in de voetbalsport. Dat wil zeggen dat een club een onbeperkt aantal spelers uit een land binnen de Europese Unie mag opstellen.

Die regeling vervalt volgens de UEFA zodra sprake is van wedstrijden waaraan ploegen meedoen die hun land vertegenwoordigen. In puur theoretische zin vertegenwoordigen clubs die uitkomen in de Europese bekertoernooien ook hun land. Immers, de nationale bonden melden de clubs aan en het aantal deelnemers is afhankelijk van de Europese resultaten van de clubs uit dat land. “Om die reden blijven de regels van kracht zoals die door de UEFA op papier zijn gezet en staat de zaak-Bosman daar los van”, aldus de uitleg van de UEFA.

De Belgische voetballer Jean-Marc Bosman, die met zijn gewonnen zaak voor het Europees Hof het transfersysteem op de helling zette, is ongelukkig met uitspraken van de Belgische premier Jean-Luc Dehaene. Voetballiefhebber Dehaene, fan van FC Brugge, toonde zich geschokt over de uitspraak van het Europese Hof dat het transfersysteem in strijd is met het Europees recht. Hij wil het systeem van voetbaltransfers juist redden door in het Europese verdrag een uitzondering te creëren voor het betaalde voetbal. Volgens het huidige systeem worden voetballers verkocht van de ene club aan een andere voor een vergoeding, de transfersom. Door de uitspraak staat het voetballers voortaan vrij bij hun club te vertrekken zodra hun contract is afgelopen. Tijdens de Europese top afgelopen weekeinde in Madrid zei Dehaene te gaan uitzoeken hoe de zaak ter sprake kan worden gebracht bij de Europese regeringsconferentie, die zich vanaf maart volgend jaar buigt over de herziening van het Europese verdrag van Maastricht.

Volgens de advocaten van Bosman laat Dehaene zich te zeer beïnvloeden door de bonden. Hij zou zijn argumenten regelrecht ontlenen aan de bonden die vinden dat voetbalclubs niet onder de Europese regels van concurrentie en vrij verkeer van personen behoren te vallen. De raadslieden menen overigens dat wijziging van het verdrag op dit punt zeer moeilijk zal zijn. Alle lidstaten zullen de aanpassing namelijk moeten steunen, terwijl Denemarken zich al in de praktijk achter Bosman heeft geschaard.