Te weinig buitenlandse hulp; VN sluiten hun voedselkantoor in Noord-Korea

TOKIO, 19 DEC. Het Wereldvoedselprogramma (WPF) van de Verenigde Naties heeft vandaag zijn bureau in Noord-Korea gesloten, uit gebrek aan voedselleveranties door de internationale gemeenschap.

Dat heeft Trevor Page, de directeur van het bureau in de hoofdstad Pyongyang, gezegd. De maatregel komt op een moment dat zowel de VN als het Rode Kruis met alarmerende berichten komen over de voedselsituatie in het orthodox-communistische Noord-Korea, dat afgelopen zomer werd geteisterd door zware overstromingen.

De VN liet gisteren in een rapport weten dat zich, met de winter voor de deur, “serieuze problemen kunnen voordoen, tenzij spoedig aanvullende noodhulp, met name voedsel, wordt verstrekt”. De VN citeert berichten van de Noordkoreaanse regering dat de helft van de rijstoogst verloren is gegaan. In plaats van de geplande 7 miljoen ton rijst leverde de oogst slechts 3,7 miljoen ton op. Door de overstromingen zou 40 procent van de landbouwgrond zijn verwoest.

Hoewel Noord-Korea uit een aantal landen - met name Zuid-Korea en Japan - voedselhulp heeft ontvangen, blijft de behoefte groter dan het aanbod. “Wij moeten ons bureau sluiten, want wij hebben geen voedsel om onder de hongerende mensen te verdelen”, zo zei Trevor Page vandaag.

Drie van de vier medewerkers van het bureau, onder wie Page, zullen Pyongyang morgen verlaten. De vierde blijft tot medio januari in de Noordkoreaanse hoofdstad. Hij zal ook vertrekken, als er de komende weken geen nieuwe hulp is aangekomen.

Het bureau van het wereldvoedselprogramma ging op 4 november open. Het heeft 5.000 ton rijst verdeeld onder de mensen die de afgelopen zomer het zwaarst te lijden hadden van de zware overstromingen. De rooms-katholieke hulporganisatie Caritas en het Rode Kruis hebben respectievelijk 1.500 en 1.750 ton rijst geleverd, terwijl ook Japan en Zuid-Korea enige duizenden tonnen leverden. Maar het tekort van 3,3 miljoen ton is daarmee bij lange na nog niet gedekt. Volgens Page hebben de VN onmiddellijk 15.000 ton rijst nodig om de meest getroffen Noordkoreanen te helpen de winter door te komen.

Volgens waarnemers in Zuid-Korea is het voedselgebrek niet alleen te wijten aan de overstromingen, maar ook aan het vastlopen van het communistische systeem. Noord-Korea is een land dat steeds streefde naar volledige zelfredzaamheid, afgesloten van de buitenwereld. Ook vóór de natuurramp van de afgelopen zomer waren er al geruchten over honger in Noord-Korea. Analisten in Seoul erkennen het tekort aan rijst in het noorden, maar menen dat het communistische regime de natuur mede gebruikt om het falen van het eigen systeem te verdoezelen. (AP, AFP)