Stakingen leggen in België trein- en luchtverkeer lam

BRUSSEL, 19 DEC. Bij de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena wordt vandaag gestaakt, met als gevolg dat slechts 20 van de geplande 250 vluchten doorgaan. Ook bij het spoor in Wallonië hebben de werknemers het werk neergelegd, waardoor hier vrijwel geen treinen rijden.

De staking bij Sabena is de derde in korte tijd. Ondanks bemiddelingspogingen bestaat er bij Sabena al wekenlang een geschil tussen directie en personeel over de arbeidsovereenkomsten voor de komende jaren. De Sabena-directie besloot begin deze maand de CAO's onaangekondigd op te zeggen. De directie wil de komende drie jaar de lonen bevriezen, de werktijden 5 procent verlengen zonder loonsverhoging en de werktijden flexibeler maken.

De overheid heeft een sociaal bemiddelaar aangesteld die de partijen moet verzoenen, maar tot nu toe boekte deze geen resultaat. Minister van ambtenarenzaken, André Flahaut, heeft gisteren gezegd dat Sabena-voorzitter Pierre Godfroid tijdens de onderhandelingen buiten spel moet worden gezet. Godfroid erkende onlangs dat hij als Sabena-manager fouten heeft gemaakt. “Ik zag de wisselkoersschommelingen niet tijdig aankomen.” Ook kocht Sabena vliegtuigen terwijl de dollar hoog stond. “Dat kost ons nu veel geld.”

De actie die vanmorgen vroeg bij Sabena begon, kan uitgroeien tot een 48-uursstaking. Morgenochtend heeft op het vliegveld Zaventem, bij Brussel, een betoging plaats. De stakingsactie zal zeker duren tot na deze betoging.

Ook bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS wordt vandaag gestaakt. Behalve in Wallonië is ook het treinverkeer in Vlaanderen en rond Brussel verstoord als gevolg van de acties. Gisteren hadden in het hele land spontane stakingsacties plaats bij de spoorwegen. De vakbonden zijn verontwaardigd dat het bestuur van de NMBS vrijdag onverwachts een omstreden herstructureringsplan goedkeurde.

Volgens de sanerings- en bezuinigingsoperatie bij het spoor worden bijna 9.000 arbeidsplaatsen geschrapt. De bonden verzetten zich ook tegen de aanleg van de dure hoge-snelheidslijnen (HSL) naar Nederland en Duitsland, die ten koste zou gaan van het binnenlandse net. Bij de spoorwegen is de afgelopen weken al herhaaldelijk gestaakt.

Vorige week betoogden tienduizenden ambtenaren in Brussel tegen dreigend verlies van banen en uit vrees voor hun pensioenen. Minister Flahaut vreest dat de acties zich uitbreiden naar de rest van de werknemers.