Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Siemens boekt in Nederland veel meer orders

DEN HAAG, 19 DEC. De Nederlandse dochterbedrijven van het Duitse elektronicaconcern Siemens hebben hun orderportefeuille het afgelopen boekjaar sterk zien stijgen. De waarde van de ontvangen opdrachten steeg met 45 procent tot 2,16 miljard gulden.

Dat meldt de Nederlandse Siemens Groep in haar vandaag gepubliceerde jaarverslag. Verantwoordelijk voor de toename van de orders waren onder meer grote opdrachten van container-overslagbedrijf ECT, PTT Post en de overheid. ECT bestelde veertig grote containerkranen bij een consortium waarvan naast Siemens ook Nelcon en Holec deel uitmaken.

De PTT neemt veertig volautomatische postsorteer-machines af, terwijl Siemens van de overheid opdracht kreeg voor installatie van 4000 nieuwe alarmsirenes. Ook ontving het bedrijf de order voor de modernisering van de kerncentrale van Borsele. De intentieverklaring van NS om ten minste zes hoge-snelheidstreinen te kopen, ter waarde van een kwart miljard gulden, is nog niet in de orderboeken opgenomen.

Bestuursvoorzitter Thomas Cohn zei vanmorgen in een toelichting op de resultaten dat de goed gevulde orderportefeuille “een positieve kijk” op het lopende boekjaar rechtvaardigt. Ook op middellange termijn zijn de vooruitzichten gunstig, meent hij. Hij baseert zich daarbij op te verwachten hoge groeicijfers voor de elektronicasector, het wegvallen van geografische grenzen en de sterke positie die Siemens Nederland heeft verworven in technologie voor afvalverwerking.

Omzet en netto winst van de Nederlandse Siemens Groep (Siemens Nederland, Siemens Nixdorf Informatiesystemen, Osram en enkele kleinere dochterbedrijven) zijn in het op 30 september afgesloten boekjaar licht gestegen. De omzet nam met 2,4 procent toe tot 1,55 miljard gulden, de winst steeg 3,6 procent tot 44,6 miljoen. Het bedrijfsresultaat daalde van 54,1 miljoen gulden naar 52,6 miljoen. De Siemens Groep had eind september 2725 mensen in dienst, een daling met 3,2 procent tegenover het voorgaande boekjaar. Dat was vooral het gevolg van de overgang van 170 medewerkers van Audiologische Componenten naar het Deense Microtron.

Siemens maakte eerder de resultaten voor het gehele concern bekend. De omzet steeg met 5 procent tot 88,8 miljard mark (100 miljard gulden), de winst met 26 procent tot 2,06 miljard mark. Concern-topman dr. Heinrich von Pierer gaat ervan uit dat die groei kan worden voortgezet.

Siemens Nederland meldt vooral een opleving in de verkoop van elektronica-componenten, ook op concernniveau de grootste groeier en winstmaker. Gunstig is verder de ontwikkeling in de sectoren telecommunicatie, industrie en verkeer en vervoer.

Automatiseringsdochter Siemens Nixdorf Informatiesystemen, voor het eerst sinds vijf jaar uit de verliezen, slaagde er in Nederland in zijn pc-afzet te verdubbelen. Mede hierdoor steeg de Nederlandse omzet van SNI met 11 procent. Het resultaat daalde niettemin door onder meer investeringen in de ontwikkeling van programmatuur tot 10 miljoen gulden.

Lampenfabrikant Osram claimt in Nederland een groei die de toename van de marktomvang overtreft. Osram zegt inmiddels een kwart van de Nederlandse markt, gedomineerd door Philips, te bedienen.