Prijsstijging 40 pct nieuwbouw koopwoning sinds 1990

De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn sinds 1990 met 40 procent gestegen. Dit constateert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een onderzoek naar de prijs-kwaliteitsverhouding van nieuwbouw koopwoningen. In 1990 kostte één vierkante meter woonoppervlak 1.660 gulden, nu kost dat 2.330 gulden.

Voorts constateert de VEH dat er forse prijsverschillen bestaan. In de prijsklasse van woningen tot 210.000 gulden is de hoogst aangetroffen prijs per vierkante meter woonoppervlak meer dan het dubbele van de laagst geconstateerde prijs (2.634 gulden tegen 1.310 gulden per vierkante meter).

In het onderzoek zijn 3754 eengezinswoningen en 2960 appartementen betrokken, verdeeld over verschillende prijsklassen. De vereniging verwacht in de komende jaren verdere prijsstijging in de nieuwbouw. Dat komt vooral door het overheidsbeleid, omdat er vrijwel uitsluitend op de duurste grond woningen mogen worden gebouwd.