PECANNOTENVULLING VOOR EEN KERSTVOGEL

Ook dit jaar zal kalkoen met garnituur op vele kerstdiners het hoofdgerecht zijn.

Scharrelkalkoenen zijn uiteraard de lekkerste, maar zijn vaak moeilijk verkrijgbaar en tamelijk duur. Toch zijn er een aantal makkelijke manieren om van een 'gewone' kalkoen een smakelijk en feestelijk gerecht te maken. De vulling is natuurlijk heel belangrijk. Deze geeft niet alleen smaak aan de vogel, maar voorkomt ook dat die uitdroogt. De vulling kunt u van tevoren maken maar het vullen gebeurt pas vlak voor de kalkoen in de oven gaat. Een tweede punt is het vet voor het braden. Er zijn diverse manieren om dit te doen. De makkelijkste en meest effectieve is een dubbele laag losgeweven ongebleekte katoen in gesmolten boter te dopen en die om de kalkoen te binden. Verwijder de katoen voor de laatste 20 tot 30 minuten braadtijd zodat het vel bruin kan wordem. Een andere manier is om een grote injectienaald met gesmolten boter te vullen en er de kalkoen onderhuids mee te injecteren. Besmeer de kalkoen anders royaal in met boter, bedek met aluminiumfolie en bedruip tijdens het braden regelmatig met de braadsappen. Verwijder ook de folie voor de laatste 20 tot 30 minuten braadtijd.

Voor een kalkoen van circa 5 kg:

100 gram gesnipperde ui

125 gram boter

200 gram gehakte bleekselderij met blad

circa 450 gram blokjes oudbakken witbrood

1 dessertlepel zout

1 eetlepel gemengde kruiden als tijm, salie, dragon en oregano

royaal versgemalen peper

300 gram grof gehakte pecannoten

2 sinaasappels, één geschild en het vruchtvlees in blokjes gesneden en het sap van de tweede

Verhit de boter in een koekepan en fruit er de ui in tot die gaar is. Doe de rest van de ingrediënten in een grote kom en scherp er het boter-uimengsel door.

    • Kim Maclean