Nuis vraagt Frankrijk om teruggave fossiel

AMSTERDAM, 19 DEC. Staatssecretaris Nuis van cultuur gaat de Franse regering vragen of zij de fossiele schedel van de Mosasaurus hoffmanni, een reusachtige hagedis, aan Nederland wil teruggeven.

Hij zei dat gisteren in Amsterdam bij de uitreiking van de 'scriptieprijs' van Het Parool en de Universiteit van Amsterdam. Het Franse leger had het fossiel tweehonderd jaar geleden meegenomen uit Maastricht. Het Natuurhistorisch Museum in de Limburgse hoofdstad heeft een speciale ruimte aan de Mosasaurus gewijd en doet al jarenlang pogingen de schedel terug te krijgen. Deze bevindt zich thans in het Musée Nationale d'Histoire Naturelle in Parijs. Nuis gaat bij zijn Franse collega informeren of er over teruggave te praten valt.

De winnende scriptie van de Limburgse Peggy Rompen, studente Cultuur- en wetenschapsstudies aan de Rijksuniversiteit Limburg, gaat over de 'ontvoering' van het fossiel. De hagedis, die verwant was aan de dinosauriërs, zwom 75 miljoen jaar geleden rond in de binnenzee die toen op de plaats van het huidige Limburg lag. (ANP)