NRG sluit Nederlands filiaal

De Nederlandse Reassurantie Groep (NRG), een dochteronderneming van de ING Groep, sluit volgend jaar haar enige vestiging in Amstelveen waardoor 67 vaste banen en 27 tijdelijke arbeidsplaatsen verdwijnen. Gistermiddag heeft het bedrijf de vakbonden ingelicht.

In mei volgend jaar brengt NRG de afwikkeling van de oude schadeverzekeringsportefeuille over naar Londen om kosten te besparen en efficiënter te werken. Dit moet de herverzekeraar 10 miljoen gulden besparen. NRG Londen en NRG Victory worden belast met de afwikkeling.

NRG-directeur Ir.W.K. Dikland deelde vanmorgen mee dat waarschijnlijk tien tot dertien medewerkers mee kunnen naar Londen. Het overige personeel zal op straat komen te staan. De directeur heeft gistermiddg de vakbonden ingelicht maar verwacht pas begin januari een reactie.

Sinds 1993 verkeert NRG in een zogenoemde 'run off'. Dat wil zeggen dat geen nieuwe polissen meer worden afgesloten en dat de lopende polissen worden afgewikkeld. Dikland verwacht dat het bedrijf nog drie tot vijf jaar bezig zal zijn met de afhandeling van de oude polissen. Hiervoor is echter steeds minder personeel nodig.

In 1990 maakte het de Nederlandse Reassurantie Groep een groot verlies nadat het herverzekeraar Victory overnam voor 330 miljoen gulden van het concern Legal & General. Een jaar na aankoop bleken de voorzieningen ontoereikend voor transport- en luchtvaartportefeuilles. De overname kostte NRG honderden miljoenen guldens. Hierna ging het snel bergafwaarts en was het bedrijf verplicht taken af te stoten.

In 1993 boekte ING Groep een voorziening voor een bedrag van 423 miljoen gulden af en verdween NRG van de balans. Voor 3,5 miljard gulden werd aan voorzieningen gereserveerd om NRG's schadepolissen af te wikkelen. De levensverzekeringen werden uit NRG getild, daarna opgesplitst en verkocht. De Nederlandse polissen werden door het management en een aantal participatiemaatschappijen overgenomen en doorverkocht aan Swiss Re, één van de grootste herverzekeraars. De Britse herverzekeringspolissen werden overgenomen door de Britse verzekeraar Employees Re.