Netscape heerst op de markt voor browsers

De ontwikkelingen zijn snel gegaan sinds Jim Clark en Marc Andreessen het bedrijf Netscape Communications oprichtten in 1994.

Clark was vertrokken bij Silicon Graphics en dacht nog dat interactieve televisie de volgende fase ging beheersen. Hoewel hij het bedrijf had opgericht en het de wereldleider is op het gebied van grafische 3D-software zag hij er geen uitdaging meer in. Andreessen was de briljante student die samen met Eric Bina de Internet-browser Mosaic had gecreëerd aan de National Center for Supercomputing Applications (NCSA) at the University of Illinois in Champaign-Urbana.

Clark hoorde dat Andreessen ergens in Silicon Valley werkte en stuurde hem een E-mail. De twee kwamen samen en betrokken andere studiegenoten van Andreessen bij het bedrijf. Clark wist hoe je een bedrijf opzet en hij had geld. De studenten lieten zich gewillig meetronen. Netscape begon met zijn browser, de tot Netscape omgebouwde Mosaic van de NCCA, weg te geven via Internet. Netscape had en heeft nu meer dan 70 procent van de browsermarkt.

In augustus van dit jaar ging Netscape naar de beurs, waar het een van de spectaculairste emissies aller tijden had. Het aandeel Netscape, dat op de Nasdaq is genoteerd, steeg hoog en daalde diep maar was ook op de middellange termijn een redelijk succes. Vorige week daalde het aandeel op één dag met 28 punten naar 142, waarmee duidelijk is dat de koers zich allesbehalve gestabiliseerd heeft.

Netscape heeft echter nog steeds de wind mee. Behalve Clark en Andreessen heeft het bedrijf Jim Barksdale als president en chief executive officer. Barksdale automatiseerde Federal Express, bracht McCaw Cellular, de grootste mobiele telefoonmaatschappij in de Verenigde Staten, tot grote hoogten en werkte kortstondig bij AT&T. Hij ziet de ontwikkeling van Internet als een gevecht tussen Microsoft (gesloten standaarden) en Netscape (open systemen) als een strijd tussen een beer en een krokodil. Wie er gaat winnen hangt af van op wiens terrein de strijd wordt gestreden. Barksdale: “Wij denken dat Microsoft door het in licentie nemen van Java op ons terrein is gekomen.”