Nederland loopt niet warm voor Triple P

ROTTERDAM, 19 DEC. “Ik dacht dat u dat wel zou weten.” Enigszins teleurgesteld reageerde Khalegi Yazdi gisteren op de vraag of de introductie van Triple P op de elektronische schermenbeurs Nasdaq succesvol verlopen was. De oprichter-directeur heeft beleggers in de Verenigde Staten met een succesvolle roadshow enthousiast gekregen, maar Nederland loopt nauwelijks warm voor het automatiseringsbedrijf uit Vianen.

Afgelopen vrijdag kwamen bijna zeven miljoen aandelen Triple P tegen een koers van precies tien dollar (ruim 16 gulden) in notering. De aandelen zijn vrijwel uitsluitend geplaatst bij institutionele beleggers. In tegenstelling tot de Nasdaq-introducties van branchegenoten Baan, Besi en ASMI werd de eerste notering niet gevolgd door forse koersstijgingen. De koers van het aandeel bleef rond de tien dollar hangen.

Tot afgelopen vrijdag had Triple P - door overnames van onder meer de Europese tak van de Amerikaanse branchegenoot MAI - een negatief eigen vermogen van 64 miljoen gulden. De emissie, die ongeveer 90 miljoen gulden heeft opgebracht, was ruim voldoende om het eigen vermogen naar een positief saldo om te buigen.

Triple P blikte gisteren dan ook tevreden op de beursgang terug. “Amerikaanse beleggers hebben ervaring met snel groeiende high tech-bedrijven”, meent Khalegi, mede-oprichter van het verongelukte HCS-technology. “Zij weten een bedrijf als Triple P naar waarde te schatten.”

Volgens financieel directeur E. van Moorsel is de emissie tussen de twee en drie maal overtekend. Vooral Europese beleggers moesten worden teleurgesteld. Een gang langs analisten leert echter dat het wel meevalt met het enthousiasme voor het automatiseringsbedrijf aan deze zijde van de oceaan.

“Ik heb de indruk dat ze profiteren van de hoge koers-winst-verhoudingen die op het moment worden betaald voor fondsen in de high tech-sector”, zegt een analist van research-instituut Iris. Een analist van James Capel meent dat de beursgang “voor een groot deel in het eigen belang van de grootaandeelhouders” is.

Khalegi ontvangt ongeveer tien miljoen gulden uit de herplaatsing van aandelen. Hij blijft met een belang van 44,5 procent grootaandeelhouder van het bedrijf. De oprichter-directeur onderstreept dat hij het geld zal gebruiken om leningen af te lossen die hij bij de oprichting van het bedrijf in 1989 is aangegaan.

Nederlandse analisten vinden dat er te veel risico kleeft aan het aandeel Triple P: “Khalegi is ongetwijfeld met een goed verhaal naar Amerika gegaan. Het kan ook hard gaan, maar dan moet er wel van alles meezitten”, zegt een van hen.

Triple P ontwikkelt zelf software voor haar afnemers; bedrijven in de gezondheidszorg, de financiële dienstverlening, transport en logistiek en drukkerijen en uitgeverijen. Analisten zien meer in de merk-onafhankelijke positie zoals die bij voorbeeld door branchegenoot Getronics wordt ingenomen. “Anders ben je toch bevooroordeeld in het advies aan de klant”, meent de analist van James Capel.

Ondanks de scepsis over de snelgroeiende risicovolle onderneming onder Nederlandse analisten lonkt Triple P naar het Damrak. “Begin volgend jaar zullen we de gang naar de Amsterdamse beurs opnieuw serieus in overweging nemen”, zegt Khalegi. Een eventuele notering is volgens de directeur niet noodzakelijk voor de financiering van het bedrijf, maar meer “een gebaar richting particuliere beleggers.”