Midden- en kleinbedrijf wil aansluiting op elektronische snelweg

DEN HAAG, 19 DEC. MKB Nederland gaat samen met vier partners, waaronder computerfabrikant Hewlett Packard, in zes jaar tijd het midden- en kleinbedrijf aansluiten op de elektronische snelweg. Daarvoor is een leaseplan voor hard- en software ontwikkeld. Voorzitter J. Kamminga en algemeen directeur G. Broos hebben dit vanochtend op een persconferentie bekend gemaakt.

Volgens voorzitter Kamminga is MKB Nederland de eerste ondernemersorganisatie van Europa die op zo'n grote schaal aangesloten leden vertrouwd maakt met informatie technologie. Kamminga verwacht “vele tienduizenden” ondernemers aan te sluiten. “Het kost verschrikkelijk weinig”, aldus Kamminga desgevraagd. “Voor een paar duizend gulden ben je klaar”. MKB Nederland verwacht dat computer fabrikant Hewlett Packard computers levert voor 50 tot 60 procent van de gangbare prijzen. De nieuwe activiteit wordt op afstand van de ondernemersorganisatie uitgevoerd door een afzonderlijke rechtspersoon MKB Net-Nederland BV. Deze vennootschap is eigendom van MKB Nederland, de initiator en organisator van het MKB Net, maar ook niet-leden krijgen toegang. Voor leden wil voorzitter Kamminga de computer aantrekkelijk maken door extra informatie exclusief voor leden door te geven en prijskortingen speciaal voor leden te bedingen. “De kortingen zullen de contributie van MKB Nederland gaan overtreffen”, aldus Kamminga.

Voor de uitvoering van het plan gaat MKB Net strategische allianties aan met tal van aanbieders van commerciële diensten, waaronder de branche-organisaties van MKB Nederland en Trefpunt-Rabo Bank Nederland. De computers worden geleverd door Hewlett Packard, de software onder meer door Exact. Rabofacet en KPN Multi Media zorgen voor de toegang tot het netwerk.

MKB Nederland wil met de opzet van dit project het midden- en kleinbedrijf toegang verschaffen en gebruik laten maken van de elektronische snelweg. Daardoor kunnen kleinere bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot allerlei gestructureerde en actuele informatie. Omdat veel kleinere bedrijven nog angst hebben voor de computer wordt een totaaloplossing geboden. Zo wordt de toegang tot informatie geregeld en kunnen ondernemingen tegen een aantrekkelijke prijs en op lease-basis een compleet pakket hard- en software (computers en programmatuur) bemachtigen. De prijs hangt af van de gekozen opties. Zo kunnen ondernemers kiezen voor programmatuur die telebankieren en faxen vanaf de personal computer mogelijk maakt, maar ook voor tekstverwerking, Internet, CD Rom en administratie.