Luchtmacht Jemen bestookt Groot Hanish

SANA'A/ NAIROBI, 19 DEC. De Jemenitische luchtmacht is vandaag vor de tweede achtereenvolgende dag in actie gekomen tegen Eritrese troepen die zich gisteren hebben meester gemaakt van het omstreden eilandje Groot Hanish aan het zuidelijk uiteinde van de Rode Zee. Het gaat om MiG's-29 van de Jemenitische luchtmacht die opstegen van een basis bij de hoofdstad Sana'a. Een staakt-het-vuren heeft geen stand gehouden.

Eritrea op zijn beurt heeft voorgesteld het conflict niet verder met de wapens uit te vechten maar arbitrage van het Internationaal Gerechtshof af te wachten. Een desbetreffend communiqué ging niet in op Jemenitische beschuldigingen dat Eritrea Groot Hanish had bezet toen het staakt-het-vuren van kracht was. Eritrea bewaart tot dusverre het stilzwijgen over de toestand op Groot Hanish, waarvan de val alleen door Jemen is gemeld. Eritrea heeft wel bekendgemaakt 160 Jemenitische militairen in handen te hebben. Het Jemenitische garnizoen telde circa 500 man. Jemen heeft Eritrea van agressie beschuldigd. De Jemenitische premier Abdul-Aziz al-Ghani onderstreepte gisteren op een bijeenkomst dat “wij nooit één meter Jemitisch gebied zullen opgeven en met zijn allen naast elkaar zullen staan ter verdediging van Jemen”. (Reuter, AFP)