Kritiek op verkoop belang in CSM

AMSTERDAM, 19 DEC. Enkele grote aandeelhouders in het beleggingsfonds Wester Suiker laken het optreden van de familie Van Loon, waaronder topman ir. G. van Loon van voedingsbedrijf CSM, die het enige bezit van Wester Suiker heeft verkocht zonder medeweten van de overige beleggers.

Verschillende beleggers met kleinere aandelenpakketten vinden die handelwijze “niet elegant”, maar zijn verdeeld over verdere acties. De familie Van Loon, die driekwart van de aandelen Wester Suiker in handen heeft, liet drie maanden geleden het enige bezit, een aandelenbelang van bijna 6 procent in CSM, verkopen door de zakenbank ING Barings. Dat leverde Wester Suiker meer dan 140 miljoen gulden op.

Beleggers met kleinere pakketten aandelen, die tot dan toe een indirecte belegging in CSM hadden, bleken opeens aandeelhouder in een fonds met alleen maar geld in kas. Advocaat mr. G. Gerretsen van de verzekeringsmaatschappij Generali, die 5 procent van de aandelen Wester Suiker heeft, beraadt zich op juridische actie. Hij denkt aan een eis tot een schadevergoeding.

De beleggingsmaatschappij Tolsteeg, die ook een aandelenbelang van 5 procent in Wester Suiker had, heeft zijn aandelen gistermiddag op de Amsterdamse effectenbeurs verkocht. “Ik weet niet aan wie”, zegt fondsbeheerder drs. F. Tuin van Tolsteeg. Hij denkt dat de andere beleggers in Wester Suiker wat langer geduld kunnen hebben om te zien of er nog wat extra's in zit. “Wij hebben zelf aandeelhouders. Ik denk dat ik voor hen nu leukere dingen kan doen dan proberen een of twee gulden meer te krijgen.”

Wester Suiker wisselde in juli van directie. ING Trustmaatschappij nam toen de plaats in van de familie Van Loon. In september verkocht Wester Suiker zijn aandelen CSM aan ING Bank, die de aandelen vervolgens bij beleggers plaatste. Eind november meldde CSM een 7,5 procent hogere netto winst van ruim 176 miljoen gulden in het per 30 september afgesloten boekjaar. Die winstgroei bleef achter bij de jaren daarvoor. De koers van de aandelen daalde 4 procent.