Koers Polygram krijgt klap; winst 1995 stagneert

AMSTERDAM, 19 DEC. Een waarschuwing voor het stagneren van de winst bezorgde Polygram, de muziek- en platendochter van Philips, vanmorgen een fors verlies van 9,90 gulden op 79,90 gulden.

AMSTERDAM De beursgraadmeter, de AEX-index, zakte 2,32 punten tot 471,93 punten in reactie op de koersval gisteren in New York. Philips ging op grond van de malaise rond Polygram zelf 1,40 in waarde terug op een koers van 56,40 gulden. Naast Amsterdam waren ook de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt in mineur. De dollar noteerde nagenoeg onveranderd. De obligaties daalden tot zes dubbeltjes in waarde. Bij de hoofdfondsen leverde Unilever 1,40 in op 225,90. Hunter Douglas ging er 1,60 op achteruit op 72,60. Océ-van der Grinten leverde 1,20 in op 97,60 gulden. Op de binnenlandse markt leverde kabelfabrikant NKF op 241 gulden weer vijf gulden in van de ruim zestien gulden winst die het de voorgaande dag boekte. Op de Europese wisselmarkten gingen dollarhandelaren vanmorgen voorzichtig te werk. De handel was in afwachting van de vergadering van het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken, die vanmiddag zou plaatshebben. Of daar een renteverlaging uitkomt, durfde niemand te zeggen, want de begrotingsperikelen in de VS hangen als een donkere wolk boven de financiële markten. Vandaag praten regering en Congres weer verder over de voorgenomen bezuinigingen. In Amsterdam noteerde de dollar rond het middaguur 1,6066 tegenover 1,6065 bij het slot gisteren. De Franse franc zag er vrij stabiel uit. Vanmorgen noteerde de munteenheid een koers van 32,510 gulden (per honderd) tegenover een slotkoers van 32,505 op de voorgaande dag. Onder handelaren heerst nog immer onzekerheid over de gevolgen van de stakingen en de maatregelen die de regering-Juppé wil nemen.

NEW YORK De beurs op Wall Street is gisteren scherp lager gesloten. De Dow Jones-index kelderde met 101,52 punten ofwel bijna 2 procent tot 5075,21. Het aantal lager sluitende fondsen was vijfmaal zo groot als het aantal winnaars. De belangrijkste oorzaak was de zwakke obligatiemarkt. Daar vervloog de hoop dat de Amerikaanse centrale banken op hun vergadering van vanmiddag besluiten tot een renteverlaging. De kans op een dergelijke stap lijkt klein nu er opnieuw een crisis is over de Amerikaanse begroting. Op die renteverlaging was de beurs echter wel al vooruitgelopen.

Een andere oorzaak van de malaise waren de technologiefondsen, die beleggers op grote schaal van de hand deden wegens pessimisme over de winstvooruitzichten van de sector.

Ook de dollar had het zwaar te verduren. Op de valutamarkt in New York werd tegen het slot van de handel 1,5995 genoteerd na een slotkoers van 1,6065 in Amsterdam. Afgelopen vrijdag sloot de dollar in New York op 1,6160.

TOKIO Ook de Japanse effectenbeurs kreeg vandaag een tik van Wall Street. De Nikkei-index zakte met 170,59 punten tot 19.140,49. Net als in New York dumpten handelaren de technologiefondsen. Bovendien was er sprake van winstnemingen.