Grootste daling Dow in vier jaar

AMSTERDAM, 19 DEC. Op Wall Street maakte de toonaangevende Dow Jones-index gisteren de grootste val in punten op één dag in ruim vier jaar. Een combinatie van factoren veroorzaakte het kelderen van de index met 101,52 punten tot 5.075,21 punten, een verlies van bijna 2 procent.

De handel begon gisteren in New York met een vertraging van een uur wegens technische problemen met het elektronische handelssysteem. Nadat die storing - waarvan de handel overigens al knap nerveus was geworden - was opgelost, bewoog de markt snel in neerwaartse richting. Beleggers en handelaren kregen er steeds minder fiducie in dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, de rente zal verlagen, wegens de voortslepende onzekerheid over een oplossing voor het begrotingstekort in de VS. Ongeveer 260.000 ambtenaren konden gisteren thuisblijven omdat president Clinton en het Congres er opnieuw niet in slaagden uit de impasse rondom de begroting te komen. Dat had wederom een gedeeltelijke stilleg

PAG.18BEGROTING VS

ging van de overheidsdiensten ten gevolg, de tweede deze maand.

Vooruitlopend op de eventuele renteverlaging, waarover het beleidsorgaan van de centrale banken (FOMC) vanmiddag vergaderde, waren de koersen op de aandelen- en obligatiemarkten de afgelopen weken sterk gestegen. Toen gisteren het vertrouwen dat die rentestap ook werkelijk genomen wordt afnam, gooiden beleggers pakketten aandelen op de markt. Op de obligatiemarkt zakte de koers van de 30-jarige staatslening (nominaal 1000 dollar) met 15,3 dollar in waarde. Het rendement steeg daardoor van 6,08 procent op vrijdag tot 6,20 procent.

Op de Amsterdamse beurs zorgde de val op Wall Street gisteren niet tot koersdruk. Het Damrak was al gesloten toen de technische storing op Wall Street was opgelost. Vanmorgen kon de Amsterdamse beurs zich uiteraard niet aan de malaise op Wall Street onttrekken, evenals de beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs. De Amsterdamse graadmeter, de AEX-index, had rond het middaguur 2,32 punten ingeleverd op 471,93 punten.