Grafische sector iets beter

AMSTELVEEN, 19 DEC. De grafische industrie draait weliswaar beter dan enkele jaren terug, maar nog steeds kampen veel drukkers, lithografen, binders en dergelijke met verliezen. Circa 20 procent van de grafische bedrijven verwacht de boeken dit jaar negatief af te sluiten.

Dat blijkt uit een enquête van het dienstencentrum van het Koninklijke Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) onder 449 bedrijven.

In 1993 zat de bedrijfstak in het diepste dal. De omzet daalde licht en slechts 65 procent van de ondernemingen boekte winst. Vooral in de drukwerkvoorbereiding vielen zware klappen. Wegens technologische veranderingen viel veel werk weg.

Volgens het KVGO is het tij inmiddels licht gekeerd. De omzetstijging bedraagt dit jaar 3,5 procent tegen 2,5 procent in 1994. Het investeringsniveau ligt daarentegen lager. Doordat er minder geld in nieuwe machines is gestoken, is de uitstoot van personeel dit jaar lager dan voorheen. (ANP)