Eén mysterie van de Mona Lisa opgelost

ROME, 19 DEC. De glimlach blijft een mysterie, maar drie wetenschappers uit de Toscaanse stad Arezzo zeggen een ander raadsel van de Mona Lisa te hebben opgelost: dat van het landschap op de achtergrond.

Vier jaar lang heeft het drietal onderzoek gedaan in Toscane om het landschap te zoeken dat Leonardo Da Vinci heeft geïnspireerd voor zijn wereldberoemde schilderij, dat in het Louvre hangt. Zij kwamen uit bij het stad Ponte a Buriano, niet ver van Arezzo. Het landschap daar langs de oevers van de rivier de Arno is vrijwel hetzelfde als dat achter de Mona Lisa. De boogbrug die Leonardo boven de linkerschouder van de vrouw schilderde, lijkt als twee druppels water op de brug van Buriano.

Het drietal, Cesare Mafucci, Carlo Starnazzi en Claudio Sartori, onderbouwt zijn stelling met een computerprogramma dat Leonardo's schilderij tot in de kleinste details analyseert. Leonardo is in 1452 in de Toscaanse stad Vinci geboren en heeft lange tijd in deze streek in Midden-Italië gewerkt. Vermoed wordt dat hij de Mona Lisa heeft geschilderd tussen 1503 en 1506.

Onder kunsthistorici is nu een debat uitgebroken over de vraag of Leonardo Da Vinci een specifiek landschap heeft nageschilderd of dat hij een synthese heeft gemaakt van de Toscaanse vergezichten die hij op zijn omzwervingen is tegengekomen. “Het landschap bij Leonardo is een abstractie,” zegt Carlo Pedretti, een prominente Leonardo-kenner. “Ik geloof eerlijk gezegd niet dat het veel zin heeft in het landschap het echte punt te zoeken dat hem heeft geïnspireerd.” Maar Santori, een van de drie onderzoekers uit Arezzo, houdt vol dat er zoveel overeenkomsten zijn dat dit geen toeval kan zijn. “Niemand heeft de moeite genomen om met eigen ogen te komen kijken,” zegt hij.

    • Marc Leijendekker