Communisten Rusland: winst ook in districten

MOSKOU, 19 DEC. De Communistische Partij heeft bij de Russische parlementsverkiezingen volgens voorlopige uitslagen ook in de afzonderlijke kiesdistricten het beste resultaat geboekt.

De kiesdrempel is nog steeds maar door vier van de 39 deelnemende partijen gehaald. Dat is het belangrijkste nieuws uit Rusland nu zestig procent van de stemmen zijn geteld. Het is niet duidelijk waarom het tellen zo langzaam gaat. Buitenlandse waarnemers, die inmiddels weer in Moskou terug zijn, hebben de verkiezingen eerlijk en vrij genoemd.

De helft van de 450 zetels in het Russische parlement wordt niet verdeeld via nationale partijlijsten, maar volgens het districtenstelsel. De uitslagen van 179 districten zijn inmiddels bekend. Vijfenveertig daarvan zijn gewonnen door de Communistische Partij; vijftien door de met de communisten verwante Agrarische Partij; twaalf door de liberale oppositiepartij Jabloko en negen door Ons Huis is Rusland van premier Tsjernomyrdin.

Voor de 225 zetels die via de nationale lijsten worden verdeeld is het beeld sinds gisteren nauwelijks veranderd. De communisten leiden met 22,3 procent. De nationalistische partij van Vladimir Zjirinovski heeft 10,9 procent, Ons Huis is Rusland 9,6 procent en Jabloko van Grigori Javlinski 7,6 procent.

De rest van de 43 deelnemende partijen heeft de kiesdrempel (vijf procent) nog niet gehaald. Vrouwen van Rusland staat op 4,7 procent, Jegor Gajdars Democratische Keuze van Rusland op 4,4 procent en het Congres van Russische Gemeenschappen van generaal Aleksandr Lebed op vier procent. Als deze trend zich doorzet, heeft bijna de helft van de opgekomen kiezers gestemd op partijen die uiteindelijk niet in het parlement komen.

“De regering heeft een motie van wantrouwen ontvangen”, zei de leider van de communisten, Gennadi Zjoeganov, gisteren in een reactie op de voorlopige uitslag. “Dit is een volledige verwerping van het oude systeem.” In het Russische staatsbestel beslist niet het parlement maar de president over het aanstellen van een nieuwe regering maar Zjoeganov maakte duidelijk dat hij ingrijpende wijzigingen zal eisen. Of hij zijn eisen kracht kan bijzetten, is mede afhankelijk van de vraag of de oppositie in het nieuwe parlement een meerderheid krijgt.

Ook de leider van de liberale oppositie, Grigori Javlinski, eiste gisteren verandering van het tot nu toe gevolgde beleid. “Als Jeltsin en zijn regering hun economische koers niet wijzigen en de oorlog in Tsjetsjenië niet stoppen, dan kunnen we zeggen dat de uitslag van de presidentverkiezingen komende juni ook vaststaat. Dan komen de communisten en nationalisten aan de macht.”