Commissie waarschuwt Shin-Bet

TEL AVIV, 19 DEC. De Israelische commissie-Shamgar, die een onderzoek naar de moord op premier Rabin instelt, heeft gisteren het hoofd van de Shin-Bet en vier hoofden van afdelingen van deze binnenlandse veiligheidsorganisatie schriftelijke waarschuwingengestuurd. Dat is een procedurele aanwijzing dat zij door de commissie verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor het falen van de beveiliging van Rabin tijdens de grote vredesdemonstratie op 6 november in Tel Aviv, waar Rabin werd vermoord.

Premier Shimon Peres heeft onmiddellijk na de publikatie van de waarschuwingsbrieven het hoofd van de Shin-Bet zijn hulp toegezegd om zijn taak te kunnen blijven uitvoeren. Aftreden van het hoofd van de Shin-Bet zou onder de gegeven omstandigheden deze reeds zwaar door de moord aangeslagen organisatie nog meer uit zijn evenwicht brengen en minder effectief maken in binnenlandse veiligheidskwesties.

Het hoofd van de Shin-Bet is door de commissie-Shamgar gewaarschuwd dat hij informatie over dreigementen Rabin te vermoorden niet heeft nagetrokken en de politie en de lijfwacht van Rabin niet van de dreigementen op de hoogte heeft gesteld. Hoofden van afdelingen van de Shin-Bet zouden hebben gefaald bij de bescherming van Rabin tijdens de vredesdemonstratie in Tel Aviv en informatie over mogelijke aanslagen niet hebben doorgegeven. Een politieofficier werd gewaarschuwd te hebben nagelaten het gebied bij het stadhuis in Tel Aviv waar de auto van Rabin zou komen “steriel” te maken.

De verstuurde waarschuwingen stellen de ontvangers ervan in de gelegenheid juridische bijstand te zoeken om zich voor de commissie te kunnen verdedigen.