Bosnië wordt morgen lid van het IMF

WASHINGTON, 19 DEC. Bosnië-Herzegowina treedt toe tot het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zo heeft Massima Russo, directeur Europa van het fonds, in Washington gezegd. Officieel kent het IMF het lidmaatschap aan Bosnië morgen toe tijdens een conferentie van donorlanden. De bijeenkomst is bedoeld voor het vergaren van steun voor de wederopbouw van het land. Het lidmaatschap geeft Bosnië toegang tot kredieten van het IMF, de Wereldbank en andere ontwikkelingsinstellingen. Om volwaardig IMF-lid te kunnen zijn, moet Bosnië wel eerst een schuld van omgerekend 60 miljoen gulden wegwerken, een erfenis van het voormalige Joegoslavië. Daarvoor krijgt het van Nederland een krediet waarover partijen in november, toen IMF-topman Michael Camdessus een bezoek aan Nederland bracht, overeenstemming bereikten. Nederland, dat de belangen van Joegoslavië in het fonds behartigde voordat het land uiteenviel, gaat Bosnië vertegenwoordigen in het bestuur van het IMF. (DPA, ANP)