Bonn is optimistisch over de groei in 1996

BONN, 19 DEC. Het Duitse ministerie van economische zaken is optimistisch over de groeikansen voor de economie in 1996. Volgens het gisteren gepubliceerde rapport over de maand december krijgen de groeikrachten de overhand op de remmende factoren. De negatieve invloed van de hoge koers van de D-mark en de sterk loonstijgingen neemt af. Bovendien is de rente laag en zijn de prijzen stabiel, zo staat in het rapport.

De huidige economische ontwikkelingen zijn minder goed. De eerste gegevens over orderontvangst, produktie, detailhandel en stemming wijzen erop dat in het laatste kwartaal geen verbetering zal optreden. Van het tweede op het derde kwartaal was er nauwelijks economische groei en de groei op jaarbasis in de eerste helft van 1995 is al verminderd van 2,6 tot 1,5 procent.

Een van de Duitse economische instituten, RWI, onderschrijft het optimisme van het ministerie van economische zaken voor 1996. Het RWI voorziet een groei van 2,5 in 1996. Dat is volgens het RWI wel veel minder dan waartoe de Duitse economie in staat moet worden geacht.

Het Duitse ministerie is overigens somber over de werkloosheid. In het westen van Duitsland neemt de werkgelegenheid af. (DPA)