Biljartprofs koel over lijmpoging

ROTTERDAM, 19 DEC. De Vereniging Driebanden Nederland (VDN) heeft gematigd positief gereageerd op de toenaderingspoging van de internationale amateurfederaties, die de schorsing van de professionele biljarters in principe wil opheffen. “Ik wil eerst de kleine letters lezen, voordat ik ga juichen”, zegt VDN-woordvoerder Ben Velthuis in een eerste reactie.

Het conflict tussen de amateurs en de professionals escaleerde twee jaar geleden, toen de Europese bond (CEB) en de wereldbond (UMB) na gezamelijk overleg besloten de geld verdienende biljarters uit te sluiten van de grote toernooien. De VDN behartigt de belangen van de Nederlandse beroepsspelers en organiseert een alternatieve, nationale competitie. De meeste driebanders die bij de VDN zijn aangesloten, nemen ook deel aan de internationale proftoernooien die door de Duitser Bayer worden georganiseerd.

De recente tegemoetkoming van de amateurfederaties heeft volgens Velthuis voor een deel te maken met eigenbelang. “Het komt over als een aardige geste, maar de amateurs hebben zoveel organisatorische problemen dat ze bijna gedwongen werden om ons de hand te reiken. Ze kunnen geen goede sponsors vinden, omdat ze te weinig goede spelers hebben.”

Velthuis benadrukt dat de professionele driebanders officieel nog geen standpunt hebben ingenomen. “Er blijven genoeg dingen die om een nadere uitleg vragen. Wat valt er bijvoorbeeld te verdienen voor jongens als Jaspers en Burgman? Als je zes of zeven uur per dag achter de tafel staat, neem je geen genoegen met reiskostenvergoeding. De beste driebanders ter wereld zijn professionele sporters. Dat is een proces dat niet meer is terug te draaien.”

Dick Jaspers is blij met de opheffing van het speelverbod voor profs bij amateurtoernooien. De beste driebander van Nederland staat al enige jaren onder contract bij de internationale profsectie BWA. Initiatiefnemer Bayer zal eerst toestemming moeten geven voordat Jaspers bij een Europees (amateur)kampioenschap de keu ter hand mag nemen. “Als de spelers financiële garanties krijgen, dan zal Bayer wel akkoord gaan”, zegt Jaspers. “Het is een positieve stap. Een topbiljarter moet aan elk toernooi kunnen deelnemen.”

Volgens Frans Tusveld, wedstrijdleider van de CEB, is de toenaderingspoging van zijn federatie een logisch gevolg van de toenemende onrust in de biljartwereld. “Beide partijen waren de dupe van het conflict. We zijn tot elkaar veroordeeld. De profs vormen een kleine organisatie, de amateurs missen de beste spelers.”

Met de opheffing van de schorsing heeft de lijmpoging van Ed Nijpels een kans van slagen. De oud-parlementariër werd onlangs als bemiddelaar aangewezen. Nijpels gaat zich richten op de internationale problematiek, maar hij zal ook overleg voeren met de Nederlandse biljartbond. De KNBB moet het besluit van de CEB en UMB nog bekrachtigen. Gelet op de eerste reactie van bondsvoorzitter Piet Lamberiks lijkt goedkeuring een kwestie van tijd. “Wij zijn nooit tegen amnestie geweest.”