Bezorging post duurt door kerstdrukte al drie dagen

ROTTERDAM, 19 DEC. De bezorging van de post duurt op het moment al drie dagen. De PTT heeft, net als andere jaren, problemen met de verwerking van de enorme hoeveelheid kerst- en nieuwjaarskaarten, waardoor ook de zakelijke post vertraging oploopt. Alleen post die persoonlijk op het postkantoor wordt afgeleverd, krijgt voorrang en wordt wel de volgende dag bezorgd.

Het huidige aantal poststukken bedraagt veertig miljoen, twee keer de normale hoeveelheid. Een woordvoerder van het PTT-hoofdkantoor in Groningen wijt de problemen aan de sorteermachines. “Het is heel erg druk. Zakelijke post die in de gewone brievenbussen verdwijnt, duurt daarom ook drie dagen. Giro- en bankenveloppen worden door de sorteermachines herkend en verdwijnen in een aparte stroom. De rest gaat in de algehele stroom mee. De machines zien namelijk geen verschil tussen de speciale kerstzegels en gewone postzegels.”

De PTT heeft grote zakelijke klanten vooraf per brief geadviseerd post voor 16 december te versturen, met de garantie dat die voor de kerstdagen aankomt. Daarnaast zijn extra werknemers ingezet om de grootste drukte op te vangen. “Iedereen maakt overuren en op zaterdag worden extra studenten ingezet”, aldus de woordvoerder.

De PTT heeft ieder jaar problemen met de bezorging in de week voor Kerstmis. Uitbreiding van de capaciteit wordt echter niet overwogen. “De rest van het jaar hebben we niets aan meer sorteermachines.”