Belgrado: moslims verantwoordelijk voor doden bij val enclave Srebrenica

NEW YORK, 19 DEC. Joegoslavië (Servië en Montenegro) heeft gisteren het Bosnische regeringsleger verantwoordelijk gesteld voor het doden van duizenden moslim-bewoners van de enclave Srebrenica, voorafgaand aan de inname door het Bosnisch-Servische leger, in juli van dit jaar.

De Joegoslavische afgevaardigde bij de Verenigde Naties, Vladislav Jovanovic, schreef in een brief aan de Veiligheidsraad van de VN dat “vlak voor de inname van Srebrenica door het Bosnisch-Servische leger ongeregeldheden en conflicten ontstonden binnen het Bosnische moslim-leger in de enclave”. Daarop braken gevechten uit waarin “eenheden die wilden doorvechten genadeloos diegenen vermoordden die zich wilden overgeven”, aldus de brief. Volgens Jovanovic, die zich beroept op “informatie van de Bosnisch-Servische autoriteiten, heeft de Bosnische regering deze “situatie misbruikt voor zijn propaganda-campagne”.

De brief van de gezant verschijnt voorafgaand aan een V-raad-resolutie, die deze week wordt verwacht, waarin de Bosnische Serviërs voor de dood van zeker 5.000 moslims in Srebrenica verantwoordelijk worden gesteld en waarin wordt gevraagd om toegang voor het Internationale Rode Kruis in Srebrenica en omgeving voor het doen van onderzoek naar massagraven.

Het Joegoslavië-tribunaal van de VN heeft na de val van Srebrenica de Bosnisch-Servische leiders Karadzic en Mladic aangeklaagd wegens genocide. (Reuter, AFP)