Amir kauwgom kauwend de rechtszaal in; Proces moordenaar van premier Rabin begonnen

TEL AVIV, 19 DEC. Onder buitengewoon zware bewaking is vanmorgen voor de rechtbank in Tel Aviv het proces begonnen tegen Yigal Amir, de moordenaar van premier Yitzhak Rabin. De rechter, Edmond Levi, verdaagde na het voorlezen van de tenlastelegging op verzoek van de verdediging het proces tot 23 januari. De verdedigers van Amir zeiden dat ze niet voldoende tijd hebben gehad om het procesmateriaal te bestuderen.

Begeleid door politieagenten kwam Yigal Amir vanmorgen, demonstratief kauwgom kauwend, de rechtszaal binnen. Hij glimlachte bij het horen van de pijnlijkste passages uit de tenlastelegging. Met zijn hoofd maakte hij een beweging dat het niet zo erg was dat Rabin was overleden aan de schoten die hij op hem loste. Op 23 januari, bij de hervatting van het proces, zal de rechtbank Amir vragen of hij al dan niet bekent. Israelische juristen speculeren dat Amir, in weerwil van het overtuigende bewijsmateriaal, inclusief zijn eigen bekentenis tegenover de politie, zal ontkennen. Dat zou hij willen doen om van zijn proces een politiek proces tegen de vredespolitiek van de regering Rabin te kunnen maken. Radio Israel liet vanmorgen een opname horen van een man die naar het proces was gekomen om “Amir aan te moedigen”.

De vader van Yigal Amir sprak na de rechtszitting van vanmorgen Eitan Haber, een van de naaste medewerkers van Rabin, aan en vroeg hem zijn spijt over de moord van Rabin door zijn zoon te willen aanvaarden. Eitan Haber weigerde naar de vader te luisteren, waarop de moeder van Yigal Amir schreeuwde: “laat hem alleen, hij is een monster”.

De overweldigende belangstelling van de wereldpers voor het proces tegen Amir zal de rechters hoogstwaarschijnlijk nopen naar een grotere rechtszaal uit te zien dan die waarin vanmorgen het proces is begonnen. Slechts een klein aantal journalisten werd tot de rechtszaal toegelaten.

Gelijktijdig met het begin van het proces publiceert de krant Yediot Ahronot vandaag foto's van de historische video-opnamen waarop de moord op Rabin door de amateurfilmer Roni Kemfler uit Tel Aviv werd vastgelegd. De beelden zijn weliswaar wat vaag, maar er is heel duidelijk op te zien hoe Yigal Amir zijn arm tussen de lijfwachten van Rabin steekt en hem van enkele centimeters afstand in de rug schiet. Op de foto van de video-opname op de voorpagina van de krant lijkt het alsof Amir een vlammenwerper op Rabin loslaat. Een volgend beeld laat zien hoe Rabin na de schoten in zijn rug zijn hoofd omdraait en in de richting van de moordenaar kijkt, waarna hij valt.

De videofilm, die vanavond door het tweede Israelische tv-station wordt uitgezonden, toont aan dat er wel degelijk een “steriel”, schoongeveegd, gebied was vanaf de trap van het bordes van het stadhuis waar Rabin sprak, naar de auto van de premier. Nogal langdurig filmde Kemfler aspirant-moordenaar Yigal Amir, die zich in het “steriele” gebied bevond. Aanvankelijk maakte Amir op hem een verdachte indruk maar tijdens het filmen kwam het in hem op dat de onbekende in het blauwe hemd in het “steriele” gebied een geheim agent van de Shin-Bet was. Kemfler zei in een vraaggesprek met Yediot Ahronot dat hij “voortdurend het gevoel had dat er verschrikkelijks zou gebeuren, er was spanning in de lucht”.

    • Salomon Bouman