Akkoord afwikkeling faillissement Infotheek

AMSTERDAM, 19 DEC. De curatoren in het faillissement van het automatiseringsbedrijf Infotheek zijn vrijwel akkoord met een financiële regeling, waardoor voormalig grootaandeelhouder en directeur W. van Leenen aan een schadeclaim van 95 miljoen gulden ontsnapt.

Dat hebben verschillende bronnen vanmiddag bevestigd. Mr. J. Rosenberg Polak, een van de curatoren, kon vanmiddag nog niets zeggen.

De voorgestelde regeling is naar Nederlandse maatstaven een unieke oplossing, zo zegt mr. B. Knuppe, een adviseur van Infotheek. Het faillissement, dat 17 verschillende vennootschappen omvat, duurt al ruim vier jaar.

Als onderdeel van het akkoord staken de curatoren de schadeclaim procedures tegen Van Leenen wegens onbehoorlijk bestuur bij Infotheek, terwijl Van Leenen zijn claims tegen curatoren stopzet. Van Leenen toonde zich vanochtend desgevraagd tevreden met het resultaat, maar wilde verder niets kwijt, omdat zwijgen een afspraak zou zijn met de curatoren. De overeenstemming scheelt volgens juridische insiders 6 tot 8 jaar procederen.

Op basis van de voorgestelde regeling met de schuldeisers, een zogeheten crediteuren-akkoord, komt er 1,9 miljoen gulden beschikbaar voor uitkering aan schuldeisers. Dat is enkele tonnen meer dan vorige week op een vergadering van curatoren en crediteuren in het vooruitzicht was gesteld. Op die vergadering werd tevens duidelijk dat de familie van Van Leenen een onbekend aandeel in de financiering van het akkoord heeft.

In totaal hebben schuldeisers nog circa 100 miljoen gulden tegoed. Volgende week donderdag moeten de crediteuren formeel over het voorgestelde akkoord stemmen. De grootste schuldeisers zijn twee banken: ABN Amro en Westland/Utrecht Hypotheekbank. Of zij het advies van curatoren zullen volgen om de regeling te accepteren, was vanmiddag nog niet duidelijk.

Infotheek ging eind 1991 op de fles. De neergang op de automatiseringsmarkt en onevenwichtige buitenlandse expansie deden het bedrijf de das om. In 1990 had het bedrijf, dat aan de Amsterdamse effectenbeurs was genoteerd, een omzet van een half miljard gulden. Infotheek was opgericht door Van Leenen, die ook na de beursintroductie de meerderheid van de aandelen in handen had.

De curatoren onderzochten vervolgens de oorzaken van het faillissement. Dat leidde tot claims wegens onbehoorlijk bestuur voor het totale tekort in het faillissement van 95 miljoen gulden tegen Van Leenen, andere directeuren en enkele commissarissen. Van Leenen sloeg daarop vorig jaar terug met claims tegen de curatoren, tegen voormalige interim-managers bij Infotheek alsmede tegen commissarissen.

    • Menno Tamminga