Zwitserland: counterploeg

De Zwitsers vormen de meest onberekenbare factor in groep A. In de voorronde speelde het elftal van de Engelse bondscoach Roy Hodgson erg wisselvallig. Zwitserland eindigde toch op de eerste plaats, voor Turkije en Zweden. Spits Kublily Türkyilmaz was met drie doelpunten topscorer in de kwalificatiereeks. Het succes in de voorronde was een vervolg op de opmerkelijke rol die Zwitserland bij het WK in de Verenigde Staten speelde. In de achtste finales bleek Spanje te sterk voor de typische counterploeg.

Voor Hodgson is het Zwitserse nationale elftal een aardige onderbreking van zijn werk als clubcoach bij Internazionale. Na het EK gaat hij zich volledig concentreren op zijn Italiaanse werkgever. Hodgson heeft de laatste jaren een aardige ploeg opgebouwd, voornamelijk met spelers uit de Bundesliga.

Sutter was in Amerika de opvallendste speler. Sinds die tijd gaat het bergafwaarts met Sutter. Bij Bayern stelde hij vorig seizoen teleur. Bij SC Freiburg heeft hij de grote vorm ook nog niet kunnen aantonen.

Behalve Sutter zijn ook Chapuisat (Dortmund), Knup (Karlsruhe) en Sforza (Bayern) bekende namen op de Duitse velden. Chapuisat is regelmatig geblesseerd en raakte de afgelopen maanden zijn basisplaats kwijt. Sforza moet met Sutter de lijnen uitzetten op het middenveld. Knup moet met Türkyilmaz voor de doelpunten zorgen.

Zwitserland speelde in 1981 voor het laatst tegen het Nederlands elftal, dat destijds Gullit, Rijkaard en Kieft liet debuteren. Oranje verloor het oefenduel met 2-1. Beide landen behoorden in 1981 niet tot de grote voetbalnaties. Vijftien jaar later mogen Nederland en Zwitserland zich tot de Europese (sub)top rekenen.