Van joviaal naar bits: de transformatie van minister Jorritsma

Welke minister van verkeer en waterstaat treft de Tweede Kamer deze week tegenover zich? De joviale, sociaal vaardige en politiek handige Annemarie Jorritsma van vroeger of de humeurige, soms zelfs chagrijnige en stuurs opererende minister van de afgelopen maanden.

De ex-parlementariër Jorritsma ligt al een tijdje op ramkoers. Kamerleden die haar in de weg zitten, kunnen een lel krijgen. In woord en vaak meer nog in gebaar is te merken dat ze zich ergert aan het parlement. Waar ze zich in november in een interview in de Volkskrant nog had voorgenomen om bij vlagen van ontevredenheid een pokerface op te zetten, zagen parlementariërs met steeds grotere regelmaat een zichtbaar ge irriteerde minister: bij de begroting van haar departement, bij de voorstellen voor commercialisering van het busvervoer en het meest uitgesproken bij de discussie over de verzelfstandiging van de Nederlandse Spoorwegen. De Kamer zag het in meerderheid anders, de Kamer was niet wijs, zo hoorde je de minister denken.

Kamerleden verbazen zich over haar transformatie. In de eigen liberale kring heet het diplomatiek dat “Annemarie hard aan vakantie toe is”, maar daarbuiten is het oordeel onomwonden. Jacob Reitsma (CDA) typeert haar optreden als 'bruusk', Rob van Gijzel ( PvdA) signaleert “een grote mate van drammerigheid” en Paul Rosenmöller karakteriseert haar optreden als “arrogant en bot”. Zelfs in de kring van de de doorgaans zeer gouvernementele SGP worden de wenkbrouwen gefronst over de omgangsvormen van de minister.

'Hoe haalt Annemarie de kerst?' Fier en onaangetast of geblutst en beschadigd. Afgelopen vrijdag deed ze de Kamer een nieuw bod in het conflict over de verzelfstandiging van de NS. Presenteerde ze daarin concessies of juist niet? Vandaag, bij de voortzetting van het NS-debat, moet blijken of ze ook persoonlijk in staat is het parlement loyaal tegemoet te treden. Verkoopt ze haar laatste bod met een pokerface, met zwier of zal ze vooral chagrijn uitstralen? De Kamer is getergd, dus de minister weet waar ze aan toe is.

    • Kees van der Malen