Twijfel bij waarnemers; Verkiezingen in Tsjetsjenië zijn 'groot succes'

GROZNY, 18 DEC. De verkiezingen voor een nieuwe leider in Tsjetsjenië zijn volgens de Russische autoriteiten in Grozny “een groot succes” geworden. Maar waarnemers ter plaatse twijfelen sterk aan die bewering.

Russische woordvoerders hebben gisteren gezegd dat Dokoe Zavgajev, de door de Russische bezetters naar voren geschoven kandidaat voor het presidentschap van Tsjetsjenië, volgens de nog voorlopig uitslagen zeker tachtig en mogelijk zelfs negentig procent van de stemmen heeft gekregen en dat tussen vijftig en zestig procent van de kiezers was opgekomen. Zavgajev, 'premier' van de door de Russen geïnstalleerde Tsjetsjeense regering, had geen tegenstanders: zij hadden zich teruggetrokken met het argument dat de verkiezingen frauduleus waren en op een bloedbad zouden uitlopen. Onder hen bevond zich Roeslan Chasboelatov, de Tsjetsjeen die voorzitter is geweest van het Russische parlement.

Waarnemers en ter plaatse aanwezige journalisten twijfelen aan de uitslagen, vooral aan het opkomstpercentage. Ze meldden vrijwel geen mensen te hebben gezien die naar de stembus kwamen. Talrijke stembureaus gingen zelfs niet open uit vrees voor geweld van de kant van de strijders voor de Tsjetsjeense onafhankelijkheid. Veel van de stemmen die daadwerkelijk zijn uitgebracht, zijn uitgebracht door soldaten van het Russische bezettingsleger. Militairen die langer dan enkele maanden in Tsjetsjenië gelegerd zijn, gelden als ingeschreven in Tsjetsjenië en mochten stemmen voor het Tsjetsjeense leiderschap.

In Tsjetsjenië werd ook gestemd voor het Russische parlement, omdat Moskou de republiek blijft zien als onderdeel van de Russische federatie. Vanuit Grozny werd gemeld dat premier Tsjernomyrdins partij Ons Huis is Rusland in Tsjetsjenië een grote zege heeft behaald. Ook die stemmen zijn volgens waarnemers waarschijnlijk vooral te danken geweest aan de Russische militairen in de opstandige republiek.

De separatisten hadden aangekondigd de verkiezingen te zullen verstoren. Zij openden eind vorige week een militair offensief, dat uitliep op de verovering van grote delen van Goedermes, de tweede stad van Tsjetsjenië, en het strategisch belangrijke dorp Oeroes-Martan. Ze hebben beide steden nog steeds in handen.

Gisteren werd duidelijk dat de Russische verliezen in Goedermes veel hoger zijn uitgevallen dan officieel is toegegeven. Volgens officiële cijfers sneuvelden dertig soldaten. Gisteren zei een Russische soldaat uit Goedermes dat elf van de twaalf pantserwagens van zijn konvooi in de gevechten waren vernietigd en dat hij met eigen ogen had gezien hoe vijftig van zijn kameraden sneuvelden. Hij schatte het aantal doden aan Russische kant in drie dagen strijd om Goedermes op tweehonderd. (Reuter, AP, AFP)