Tv-station koopt opnamen moord op premier Rabin

TEL AVIV, 18 DEC. Een Israelisch tv-station en de krant Yediot Ahronot hebben de video-opnamen gekocht van de moord op premier Yitzhak Rabin. Aanvankelijk werd aangenomen dat de moord, op 4 november in Tel Aviv, door niemand was vastgelegd. Maar een nog anonieme Israelische burger heeft de moord met zijn videocamera opgenomen en de cassette gezonden naar de commissie van onderzoek naar de moord. Daar is de band bij het getuigengehoor afgedraaid.

De anonieme filmer, een ambtenaar, liet vervolgens via zijn advocaten weten de video-opnamen van de moord onder bepaalde voorwaarden te willen verkopen. Behalve geld - volgens de Israelische media vroeg hij ongeveer driehonderdduizend dollar voor de cassette - wilde hij ook door een serieus Israelisch tv-programma worden geïnterviewd.

Een Israelische journalist die de video-opnamen heeft gezien zei gisteren dat daarop duidelijk te zien is hoe de moordenaar naar voren komt en Rabin met een pistool in de rug schiet. Eerst drentelde hij over de parkeerplaats bij het podium waar Rabin sprak, en praatte hij wat met politiemannen. Vlak voordat hij Rabin in de rug schoot, kwam Amir even oog in oog met de premier te staan.

De video-opnamen tonen volgens de Israelische journalisten die ze gezien hebben bovendien het falen aan van de Israelische veiligheidsdienst in de bescherming van Rabin. Als gevolg daarvan nemen Amerikaanse veiligheidsagenten de leiding stevig in handen als hoge Amerikaanse gasten in Israel komen, zoals het afgelopen weekeinde gebeurde met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, in Jeruzalem.