TV per satelliet voor alle Nederlandstaligen

HILVERSUM, 18 DEC. Staatssecretaris Patijn (Europese zaken) heeft de Vlaamse minister-president L. van den Brande gevraagd samen met de publieke omroepen en de Wereldomroep een Nederlandstalige satelliet-televisiezender op te richten. De zender moet in de loop van volgend jaar van start gaan en is bedoeld voor Nederlanders in Europa. De zendtijd moet vooral gevuld worden met de huidige programma's van de Nederlandse publieke netten en de Vlaamse BRTN.

Dit heeft een woordvoerder van staatssecretaris Patijn vanmorgen bevestigd. De Vlaamse minister-president onthaalde het plan enthousiast en kondigde aan de haalbaarheid ervan te onderzoeken.

Al in juni lieten de Nederlandse publieke omroepen en de Wereldomroep weten dat ze nog dit jaar gezamenlijk een satelliet-televisiezender wilden oprichten. Die termijn bleek niet haalbaar doordat de financiering niet rond kwam en ook het beoogde satellietkanaal 'Astra' vol was.

Volgens H. de Wildt, hoofd televisie bij de Wereldomroep, is het “niet meer dan logisch” de Vlamingen bij het initiatief te betrekken. “Zo krijg je een Nederlandstalige zender voor heel Europa. Bovendien heb je dan ook meer financiële ruimte. Op radio doen we het ook en dat werkt prima.”

Als alles volgens plan verloopt kan de Nederlandstalige zender volgend jaar de lucht in, verwacht De Wildt. Op dit moment wordt onderzocht of het satellietkanaal 'Eutelsat' geschikt is. De zender, die de werktitel BTN-televisie ('t Beste Van Nederland) heeft meegekregen, zal naar verwachting uitzenden van vier uur 's middags tot twaalf uur 's avonds. Naast kinderprogramma's, nieuws en actualiteiten is het de bedoeling ook culturele programma's en het betere Nederlandstalige drama te programmeren.

De NOS toont zich bij monde van hoofd internationale betrekkingen L. Heinsman “ietwat verrast” over het voorstel van de staatssecretaris. “Wij weten nog nog van niets. De staatssecretaris heeft dit buiten ons om voorgesteld. Maar, ik moet zeggen: in eerste insantie vind ik het zeker een fris idee.”