Toespraak Haider voor ex-nazi's wekt beroering

WENEN, 18 DEC. De Oostenrijkse populist Jörg Haider heeft in oktober tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van ex-nazi's verklaard dat hij zich erover verheugt dat “er nog fatsoenlijke mensen zijn die karakter hebben en ook in de sterkste tegenwind hun overtuigingen tot aan vandaag zijn trouw gebleven”. Het optreden van Haider tijdens de bijeenkomst in Krumpfendorf in Haiders thuisland, Karinthië, is door een Duitse video-amateur vastgelegd en werd vorige week uitgezonden op de Duitse televisie. Haider zei voor het publiek van ex-nazi's dat “het fatsoen uiteindelijk zal overwinnen, ook al zijn we op dit moment niet in de meerderheid. Maar we zijn geestelijk superieur aan de anderen en dat is beslissend.”

Gevraagd om een reactie, zei Haider zaterdag tegen het Oostenrijkse dagblad Der Standard dat hij op “deze primitieve zwijnerij” niet wilde reageren. De uitzending zou een “taktiek” zijn van de socialistische en conservatieve partijen om hem vlak voor de verkiezingen schade te berokkenen. Volgens Haider betrof het een gewone bijeenkomst van oorlogsveteranen die niet geheim was. Volgens de maker van de video was het echter een geheime bijeenkomst van ex-leden van de Waffen SS. De Oostenrijkse televisie, die de videoband vrijdag kreeg, wil de film pas uitzenden als opheldering komt over de precieze aard van de bijeenkomst.

Haider ontkent in het openbaar steeds dat zijn beweging 'Freiheitliche' extreem-rechts of neonazistisch zou zijn. “Wij hebben niets te maken met extreem-rechts, wij streven naar democratische vernieuwing in Oostenrijk”, zei hij vorige week nog tijdens een persconferentie in Wenen. Op de videoband is zichtbaar dat Haider een rede houdt met op de achtergrond de spreuk “Kameraadschap, eer en trouw zijn ons hoogste goed”. De slogan van de SS luidde destijds: “Onze eer heet trouw.” De bijeenkomst zou ook zijn bezocht door veroordeelden voor zware oorlogsmisdaden.