Slecht weer speelt Navo-strijdmacht en Bosniërs parten

SARAJEVO, 18 DEC. De legering van de NAVO-vredesmacht IFOR in Bosnië ondervindt grote moeilijkheden als gevolg van het slechte weer. Het parlement van de Bosnische Serviërs stemde gisteren met grote tegenzin in met het vredesakkoord voor Bosnië, maar stelde wel een lijst met tien bezwaren op.

Na het fiat van de Veiligheidsraad had de overbrenging van de 60.000 man tellende vredesmacht dit weekeinde in volle omvang op gang moeten komen. Maar grote delen van Bosnië waren onbereikbaar als gevolg van zware sneeuwval en dichte mist. Voor de vierde opeenvolgende dag moesten gisteren alle vluchten naar Tuzla - waar de Amerikanen worden gelegerd - worden afgelast. Ook op Sarajevo werd niet gevlogen. Sarajevo werd zwaar getroffen door de winter: de stad zit, bij temperaturen ver onder nul, vrijwel zonder water, gas en elektriciteit. Vijf hoogspanningsmasten hebben het door de zware sneeuwval begeven. Het zal zeker tien dagen duren voor de elektriciteitstoevoer naar de Bosnische hoofdstad is hersteld. De stroom is nu op rantsoen gesteld en de meeste inwoners van de stad hebben geen of slechts enkele uren per dag elektriciteit.

Ook bureaucratie speelt IFOR parten. Een trein met 103 Amerikaanse militairen, met tanks en pantservoeruigen op weg van Duitsland naar Bosnië, werd gisteren aan de Hongaars-Kroatische grens urenlang opgehouden wegens problemen met de documenten.

Het parlement van de Bosnische Serviërs ratificeerde gisteren na enkele dagen vergaderen het vredesakkoord van Dayton, zij het met de grootste tegenzin. De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, noemde in een toespraak tot het parlement het vredesakkoord “rampzalig” en “een algehele nederlaag” voor de Bosnische Serviërs. Maar, zo voegde hij daaraan toe, “we moeten nu beginnen met de opbouw van onze eigen staat”. Het parlement weigerde aanvankelijk over het vredesakkoord te spreken. Het vond het mondelinge verslag van Karadzic' plaatsvervanger als president, Nikola Kolvevic, onvoldoende en stuurde hem terug om een schriftelijk verslag op te stellen.

Het parlement stelde een lijst met tien bezwaren tegen het vredesakkoord op. In een van de punten wordt de regeling voor de vijf Servische voorsteden van Sarajevo - die onder gezag van de centrale Bosnische regering komen - verworpen. In een ander punt wordt het recht op de vorming van een eigen onafhankelijke staat met recht op afscheiding van Bosnië geëist en in een derde punt wordt het VN-tribunaal in Den Haag opgeroepen de aanklacht tegen Karadzic en legerleider Mladic te laten vallen.

Waarnemers bestempelen de lijst met bezwaren als symbolisch, bedoeld om het gezicht te redden, aangezien de Bosnische Serviërs geen mogelijkheid hebben het vredesakkoord nog te wijzigen. Niettemin blijft men in Sarajevo bezorgd over de negatieve reacties van de Bosnische Serviërs in de vijf Servische voorsteden. De VN meldden gisteren dat velen aanstalten maken weg te trekken. Zij hebben de VN om tienduizend containers gevraagd voor hun bezittingen en zelfs om duizend doodkisten om gestorven familieleden op te graven en naar elders te vervoeren.

Het parlement van de Bosnische Serviërs sprak gisteren ook zijn vertrouwen uit in een nieuwe regering van de Servische Republiek in Bosnië. De regering, geleid door Rajko Kasagic, telt 22 ministers, van wie er acht al in de vorige regering zaten. (Reuter, AFP, AP)