Shine

Shine. Modern Popmusic (VAN 74321 323992)

De Amsterdamse groep Shine noemde haar nieuwe cd 'Modern Popmusic' en geeft daarmee al ongeveer aan waar de inspiratie aan ontleend is. Aan de jaren zeventig namelijk, toen al het nieuwe nog 'modern' heette - de experimenten van David Bowie bijvoorbeeld en vooral van Roxy Music ten tijde van Brian Eno.

Shine, de groep van voormalig Fatal Flower-zanger Richard Janssen, maakt steeds ambitieuzere muziek. Zo is Modern Popmusic, de tweede cd van de groep, een gelaagde, wel overdachte en luxueus klinkende cd geworden waarop de meeste nummers tussen de vier en vijf minuten duren. De basis van die lange muziekstukken mag dan nog altijd de gitaarrock zijn, de uitwerking is met 'moderne' middelen gedaan.

De aanpak van Shine is enigszins te vergelijken met die van de Engelse groep Primal Scream. Ook Shine verwerkt repeterende samples als subtiele stoorzenders in een instrumentatie die de ruige gitaar als ruggegraat heeft -het kan een repeterend cartoon-stemmetje zijn of een soulvolle zangeressen-kreet die op gezette tijden met precies dezelfde uithaal is ingeprogrammeerd.

Behalve de samples zijn ook de andere instrumenten gevariëerd. De vervormde gitaar wordt afgewisseld met een akoestische, suizende synthesizers dringen zich op de voorgrond en Janssens kreunende stem wordt door effectapparatuur gemanipuleerd. Het is daarbij een grote verdienste dat deze mix uiteindelijk nog een organisch, soepel karakter heeft gekregen.

    • Hester Carvalho