Schotland: vaak pech

De tweede deelnemer uit Groot-Brittannië is op papier de zwakste ploeg van het EK. Toch zal vooral Engeland niet gerust zijn op het onderlinge duel. In de Battle of Britain zullen de Schotten de mouwen nog eens extra opstropen. Volgens bondscoach Craig Brown zal het hem moeite kosten de spelers ook voor de andere groepswedstrijden extra te motiveren.

De Schotten hebben nog nooit succes gehad op een belangrijk internationaal toernooi. Alle keren werden ze in de voorronde uitgeschakeld. In de jaren zeventig en tachtig had Schotland meestal met pech te kampen. Een slechter doelsaldo betekende in sommige gevallen het einde van de voetbaldromen. De laatste jaren schoot Schotland kwalitatief tekort.

Dankzij een gunstige loting plaatste de ploeg van Brown zich voor de eindronde van 1996. Schotland was in de voorronde niet opgewassen tegen het sterke Rusland, wel tegen de matige voetbalnaties Griekenland en Finland.

Bondscoach Brown heeft in de voorronde maar liefst 29 spelers opgesteld. Hij geeft steeds meer de voorkeur aan voetballers die in de Schotse competitie uitkomen. Browns bewondering voor het Nederlandse spel blijkt uit de invitatie die Rinus Michels heeft ontvangen. De ex-bondscoach van Oranje geeft deze week in Glasgow een aantal hoorcolleges over totaal- en circulatievoetbal.

De onderlinge wedstrijden tegen Nederland lopen de laatste jaren slecht af voor Schotland. Vorig jaar gingen twee oefenduels verloren. Bij het EK in Zweden verloren de Schotten met 1-0. De meest memorabele wedstrijd dateert van 1978, toen Oranje bijna werd uitgeschakeld op het WK in Argentinië. Schotland won met 3-2, Johnny Rep hield Nederland met een late tegentreffer in de race.