Proces tegen Roh begonnen

SEOUL, 18 DEC. In Zuid-Korea is vandaag het proces begonnen tegen de voormalige president Roh Tae Woo, die ervan wordt verdacht tijdens zijn ambtstermijn (1988-1993) steekpenningen te hebben aangenomen. Roh zat al sinds 15 november in voorarrest en verscheen in een witte gevangenispyjama voor de drie rechters. Maar hij droeg niet de in Zuid-Korea gebruikelijke handboeien. Roh herhaalde zijn eerdere bekentenis dat hij een bedrag van in totaal 654 miljoen dollar heeft aangenomen, maar hij zei dat het om giften ging, niet om steekpenningen. Behalve de ex-president staan ook acht zakenmensen terecht, die het smeergeld zouden hebben verstrekt. Verder is Rohs voorganger, Chun Doo Hwan, onlangs aangehouden in verband met de militaire staatsgreep uit 1979 en het bloedig neerslaan van een opstand in Kwangju in het jaar daarop. De huidige president Kim Young Sam, de opvolger van Roh en diens partijgenoot, stelde vorige week een nieuwe premier aan, Lee Soo Sung. Het parlement van Zuid-Korea bevestigde vandaag met een ruime meerderheid de benoeming van Lee. President Kim hoop met het aanstellen van een nieuwe regeringsleider orde op zaken te kunnen stellen. Door de arrestatie van zijn twee voorgangers is de hele politieke elite van Zuid-Korea is diskrediet geraakt. Ook Kims naam is genoemd in verband met het smeergeldfonds van Roh, maar Kim heeft ontkend hieruit geld te hebben ontvangen. Oppositieleider Kim Dae Jung gaf eerder al wel toe 2,5 miljoen dollar van Roh te hebben gekregen tijdens de verkiezingscampagne van 1992. (AP, AFP)