Premier Italië krijgt vertrouwen van parlement

ROME, 18 DEC. De Italiaanse premier Lamberto Dini heeft afgelopen vrijdag twee vertrouwensstemmingen overleefd, maar hij voelde zich niet sterk genoeg voor een derde test en heeft de vertrouwenskwestie die was verbonden aan een overkoepelend amendement op de begroting, vanmorgen ingetrokken. Het stellen van de vertrouwenskwestie is vrijdag door het kabinet gebruikt als een technisch middel. Dini wilde stemming over een hele reeks amendementen op de begroting voorkomen. Door het vertrouwen te vragen, dwong de premier de kamer van afgevaardigden tot een alles-of-niets keuze. Mediamagnaat Silvio Berlusconi en zijn bondgenoten in het rechtse blok wilden vrijdag de vertrouwensvraag aangrijpen om Dini ten val te brengen. Het kabinet werd gered door de afwezigheid van een aantal kamerleden uit het rechtse blok, waardoor het net voldoende steun kreeg. Nadat Berlusconi en zijn bondgenoot Gianfranco Fini hadden gezegd de fractiediscipline te zullen versterken, durfde Dini een derde stemming, die voor vandaag stond gepland, niet meer aan. Rechts zegt snel verkiezingen te willen. Volgende week debatteert de kamer van afgevaardigden over een eventueel nieuw kabinet-Dini. De premier heeft gezegd dat hij zijn mandaat ter beschikking van het parlement stelt zodra de begroting voor volgend jaar is aangenomen. Dini wil graag terugkomen en zegt dat er beter geen verkiezingen gehouden kunnen worden in de eerste helft van volgend jaar, als Italië voorzitter is van de Europese ministerraad. Berlusconi heeft laten weten dat hij alleen zijn verzet tegen de begroting zal opgeven als een amendement wordt goedgekeurd dat voorziet in belastingvoordelen voor bedrijven die naar de beurs gaan. Berlusconi wil binnenkort een deel van zijn mediaholding Mediaset, onderdeel van zijn Fininvestgroep, op de Milanese beurs noteren.