Politie gaat actievoeren tegen Albeda

UTRECHT, 18 DEC. De politiebonden roepen hun leden op om aanstaande woensdag een demonstratie houden in de veemarkthallen in Utrecht. Zij willen hiermee hun verontwaardiging uiten over het advies van de commissie Albeda.

Albeda bemiddelt in het CAO-conflict tussen de bonden en minister Dijkstal (binnenlandse zaken). Een woordvoerder van de bonden verwacht een opkomst van “tussen de acht- à tienduizend man”.

Het belangrijkste geschilpunt in het conflict is het voornemen van Dijkstal om de inconveniënten-toeslag te schrappen. De politiebonden keren zich fel tegen dit voorstel. Iedere agent krijgt, of hij nu onregelmatig werkt of niet, een vaste toelage voor onregelmatigheid. Albeda zei bij de presentatie van zijn rapport vorige week donderdag dat de bonden en de achtereenvolgende ministers van binnenlandse zaken de regeling hebben “misbruikt” voor andere doeleinden. “Aan minister Dijkstal komt de eer toe de eerste minister te zijn, die het aandurft om oneigenlijk gebruik van rechtspositieregelingen bij de politie een halt toe te roepen”, aldus Albeda in een toelichting op het rapport. De commissie-Albeda stelt voor de onregelmatigheidstoeslag per 1 juli volgend jaar te vervangen door een zogeheten operationele toelage, die alleen wordt uitgekeerd bij onregelmatig werk.

De woordvoerder van de politiebonden noemt dit voorstel “nog slechter dan het aanvankelijke bod van Dijkstal”. “Wij kunnen met dat produkt van Albeda absoluut niet leven. Het is doorgestoken kaart wat de ambtenaren van Dijkstal en Albeda hebben gedaan”, aldus de woordvoerder.

Wat de bonden vooral heeft gestoord is de opmerking van Albeda dat het arbeidsconflict tussen politie en de overheid aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost en niet op straat. Albeda zei dat de straat “zeker voor de politie” niet de juiste plek is om arbeidsconflicten met de werkgever uit te vechten. “Albeda heeft als onafhankelijke partij zich te onthouden van dit standpunt”, aldus de politiewoordvoerder die zegt “beledigd en verontwaardigd” te zijn.