Politie arresteert vier smokkelaars van cocaïne en xtc

ROTTERDAM, 18 DEC. Leden van twee internationaal opererende groepen drugshandelaren zijn aangehouden. Dat hebben woordvoerders van twee politiediensten vandaag bekend gemaakt.

Met de arrestatie van een man en een vrouw uit Hengelo en twee verdachten uit Enschede en Amsterdam denkt de politie Midden Twente dat zij aan een omvangrijke handel in xtc, lsd, amfetamine en cocaïne een eind heeft gemaakt. Bij de verdachten thuis werden kleine hoeveelheden chemische drugs in beslaggenomen.

De verdachten waren in Nederland en in Duitsland actief. Zij zetten hun waar af in discotheken bij Osnabrück en Münster waar zogeheten 'techno- houseparties' werden gehouden. Op basis van informatie van de Duitse politie in Osnabrück startte de Twentse politie in september een onderzoek.

De politie schat dat het viertal vanaf januari dit jaar onder meer 50.000 xtc-pillen, 15.000 lsd-strips, een kilo cocaïne en vijftien kilo amfetamine heeft verhandeld. Van de verdiensten van de drugshandel is niets overgebleven. De inkomsten gingen op aan eigen drugsgebruik, uitgaan en gokken. Drie auto's die in gebruik waren bij de verdachten zijn in beslag genomen. De 34-jarige hoofdverdachte uit Hengelo en de 24-jarige verdachte uit Amsterdam zitten in voorarrest.

Een arrestatieteam van de Amsterdamse politie heeft in een woonboot aan de Schipholdijk in Amstelveen een 33-jarige Israeliër aangehouden. Hij bleek in het bezit te zijn van 5000 lsd-pillen, 600 gram cocaïne, enkele tientallen xtc-pillen, een kleine hoeveelheid hasj en vier vuistvuurwapens. De man wordt overtreding van de Opium- en wapenwet ten laste gelegd. Dat heeft een woordvoerder van de politie vandaag bekendgemaakt.

De aanhouding, die woensdag werd verricht, volgde op een verzoek om rechtshulp van de Israëlische justitie aan Nederland. Aanleiding was de arrestatie van een drugskoerier op het vliegveld van Tel Aviv. De aangehouden verdachte is voorgeleid aan de officier van justitie en zit inmiddels in een uitleveringsprocedure. In de woonboot hield de politie ook zes illegaal in Nederland verblijvende Israeliërs. Dit zestal zit in vreemdelingenbewaring en zal worden uitgezet. (ANP)