PECAN PIE

Over de stoperig zoete notentaart uit Dixieland heb ik mij al eerder lovend uitgelaten op deze plek (zie Swamp food in Het Nieuwe NRC Handelsblad kookboek). Nu de pecan pie is doorgedrongen tot het assortiment van Haagse traiteurs, lijkt de tijd rijp voor versterking van het zoete thuisfront.

voor 12 porties:

200 gram bloem

100 gram suiker

snufje zout

100 gram boter

1 ei, gesplitst

zonnebloemolie voor het invetten

bloem voor het bestuiven

voor de vulling:

140 gram lichtbruine basterdsuiker

35 gram zachte boter

2 grote eieren, gesplitst

6 eetlepels lichte maïsmoutstroop (natuurwinkels)

zout

2 theelepels vanille extract

160 gram gepelde pecannoten, middelfijn gemalen

19 halve gepelde pecannoten (voor garnering)

Maak het piedeeg: Meng bloem, suiker en zout in een kom en snijd er de boter door tot een kruimig mengsel is verkregen. Meng er met een vork de eierdooier door, sprenkel krap een eetlepel water over het deegkruim en voeg het bijeen tot een deegbal. Laat het deeg, in folie gewikkeld, een uur rusten op een koele plaats. Vet een gladde taartvorm (22 cm doorsnede) in en stuif er bloem over. Druk het deeg met de vingertoppen uit over de bodem van de vorm en tegen de randen, zodanig dat bodem en rand gelijkmatig zijn bekleed met deeg. Zet de vorm in de ijskast terwijl de vulling wordt gemaakt. Klop suiker en boter met een handmixer romig in een kom. Klop er de eierdooiers door en vervolgens theelepel zout, vanille-extract en maïsmoutstroop. Roer dan de gemalen pecannoten erdoor. Klop de eiwitten (2 van de vulling en 1 van het deeg) met een snufje zout stijf en vouw het in gedeelten luchtigjes in het notenmengsel. Giet de notenvulling in de beklede taartvorm. Bak de pie 40 minuten in een voorverwarmde (200ß8 C) oven, of tot het deeg lichtgeel is en de vulling goudbruin. (De pie is gaar als het deeg van de rand van de taartvorm is losgekomen.) Neem de vorm uit de oven en druk ter garnering de halve pecannoten lichtjes in de vulling - één in het midden en de overige in concentrische cirkels er omheen. Laat de taart in de vorm afkoelen, keer hem met behulp van een bord om en laat hem op een taartschaal glijden. Serveer er desgewenst lobbig geslagen ongezoete room bij of een beetje zelfgemaakte vanillesaus. Voornoemde 12 porties zijn echt geen sprookje want wie niet knock-out onder tafel wil glijden, vraagt om het smalst mogelijke puntje pecan pie.

    • Florine Boucher