Pas na het avondeten gaat politie op zoek naar vuurwerk

Jaarlijks wordt in Nederland voor 45 miljoen aan legaal vuurwerk verkocht. Illegale handelaren zetten het dubbele om. Zogeheten vuurwerkteams sporen illegaal vuurwerk op.

ROTTERDAM, 16 DEC. “Ze lachen zich rot”, zegt C. van der Will, leider van het vuurwerkteam Rotterdam-West, teleurgesteld. Een inval van zijn politieteam in een rijtjeshuis in Beverwaard loopt op niets uit. Hij was op zoek naar dozen illegaal vuurwerk, maar vond alleen lege bloempotten.

Sinds vorig jaar zijn in Rotterdam van november tot januari drie teams actief om te zoeken naar illegaal vuurwerk. In een team zitten drie tot vijf agenten die opereren in het eigen district. Vorig jaar werd in totaal 2.200 kilo illegaal vuurwerk onderschept. “Dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat”, aldus Van der Will.

De handel van illegaal, vooral Chinees, vuurwerk is nu op zijn hoogtepunt. Er worden bij het doorverkopen woekerwinsten gemaakt. “In het illegale circuit gaat de prijs bij elke verkoop over de kop. De winst voor handelaren is meer dan honderd procent”, zegt Van der Will. Onlangs werd in Rotterdam een partij van 2.500 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. De inkoopprijs bedroeg circa 16.000 gulden. In het illegale circuit brengt zo'n partij ruim het drievoudige op, aldus de leider van het vuurwerkteam. De handelaar is na zijn arrestatie “leeggelopen” en daarom heeft de politie nu een lijst met een tiental afleveradressen. Dagelijks vinden er invallen plaats.

Bij het politiebureau Beverwaard verzamelen zich negen leden van twee vuurwerkteams. Ze beginnen om zeven uur 's avonds. Vier invallen staan op de lijst. “De mensen hebben nu lekker gegeten en zijn niet bedacht op onverwacht bezoek”, verklaart Van der Will het tijdstip. Na kort overleg verdelen de mannen zich over vier gewone auto's. Ze zijn gekleed in burger en bewapend met een pistool, handboeien en grote zaklampen. In de achterbak liggen een weegschaal en een koevoet. Van der Will heeft voor de zekerheid een aantal 'lassen' bij zich: huiszoekingsbevelen als mensen weigeren het team binnen te laten.

De eerste inval in Beverwaard levert niets op. Maar in een flat in Rotterdam-Zuid is het wel raak. De bewoners zijn niet thuis. Met een sleutel van een huisvriend die er zijn vuurwerk kwam terugbrengen, gaat het team naar binnen. De man wordt aangehouden. In de hoek van de gang vindt het team een grote gele doos met siervuurwerk. In de kinderkamer ligt een 'Chinese rol', levensgevaarlijk Chinees knalvuurwerk die op de markt zo'n 130 gulden opbrengt.

“Je had er vorige week bij moeten zijn”, zegt teamlid D. van Zwieten met een kusgebaar bij het zien van de Chinese rol, verwijzend naar de grootste vangst van het team. De rol en het andere vuurwerk wordt gefotografeerd als bewijsmateriaal bij het proces-verbaal. De vangst, circa dertig kilo, gaat naar een munitiedepot van het districtskantoor Rijnmond.

De laatste twee bezoeken van het team worden afgeblazen. Van de Will krijgt geen toestemming van de betreffende districtschef om invallen te doen. “Sommigen vinden andere dingen belangrijker.” De volgende morgen halen de teams bij de twee huizen alsnog 240 kilo vuurwerk op.

Het in bezit hebben van meer dan twee kilo legaal vuurwerk is volgens de wet al strafbaar. “Twee tot tien kilo gedogen we nog. Daarboven is het mis”, zegt Van der Will, die benadrukt dat de teams zich enkel richten op de illegale markt. De agenten werken onder de 'wet milieubeheer' en de 'wet economische delicten', een verzamelwet waar het illegale vuurwerkbezit als delict onder valt. De eigenaren van grote hoeveelheden vuurwerk worden voor verhoor meegenomen. “Dan begint de bureaucratische rommel. Het afhandelen van de zaken duurt nog maanden. In mei ligt er nog een enorme stapel papieren op mijn tafel. Iedereen is dan weer overgegaan tot de orde van de dag”, verzucht Van de Will.

“Vroeger toen er nog geen vuurwerkteams waren, werd er in de marge gerommeld”, zegt leider M. van Unen van het vuurwerkteam Waterweg. “We zijn nu al ver over de cijfers van vorig jaar heen. De razzia's hebben de mensen kennelijk wel aan het schrikken gebracht.”