Ovatie schrale troost voor Van Scheppingen

AMSTERDAM, 18 DEC. Dennis van Scheppingen schrok toen hij na afloop hoorde hoeveel matchpoints hij had verspeeld. “Twaalf? Heb ik er twaalf gehad?” Het 20-jarige talent kreeg gisteren een dozijn kansen tegen de ervaren Jan Siemerink en had de overwinning verdiend. Maar Siemerink weigerde te verliezen en won de finale van de nationale Masters in Amsterdam uiteindelijk met 7-5, 6-7 (5-7) en 7-6 (13-11).

Van Scheppingen had in de bloedstollende tie-break van de derde set met 5-1 voorgestaan, met 6-3, met 7-6, met 8-7, met 11-10. Hij had eerder in de derde set voorgestaan met 6-5 en 0-40 op de service van Siemerink. Steeds vloog er een volley in het net of belandde een return net buiten de lijnen. “De nachtmerrie komt vannacht”, wist Van Scheppingen na de partij. “Hoewel ik twee van de matchpoints verknalde met een dubbele fout, heb ik nu nog een goed gevoel over de wedstrijd. Maar als ik vanavond thuis op de bank zit, begint het balen.”

Van Scheppingen, tot vorig jaar lid van jong-oranje en nummer 292 op de wereldranglijst, werd vier jaar geleden plotseling een bekend tennisser toen hij als 16-jarige de finale van het ECC-toernooi in Antwerpen mocht spelen. Hij had 's ochtends het jeugdtoernooi gewonnen en zat met twee cola en twee hamburgers achter zijn kiezen op de tribune toen hij werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Boris Becker. Van Scheppingen, die de volgende ochtend gewoon weer naar school moest in Mijdrecht, was twee uur lang live op televisie.

Sindsdien verliep zijn opmars met horten en stoten. Vorig jaar liet hij, zo hoopt hij, het onherbergzame satellite-circuit achter zich. Hij verwacht in 1996 zijn punten te kunnen verzamelen in de challenger-toernooien, die al redelijk strak en goed georganiseerd zijn. Eerst neemt hij echter zes weken de tijd voor een uitgebreide conditie- en krachttraining die moet voorkomen dat hij volgend seizoen net zo veel hinderlijke blessures oploopt als dit jaar.

Het had weinig gescheeld of Van Scheppingen had zaterdag al op moeten geven. Ontstoken peesaanhechtingen aan zijn knie leken hem het spelen onmogelijk te maken. Maar hij mocht van de dokter voor de halve finale tegen Paul Haarhuis de baan op. Spelen zou zijn blessure niet kunnen verergeren. Van Scheppingen verraste met een 7-6 en 6-1 overwinning op de nummer 19 van de wereld. Gisteren zat er weer tape om zijn knie, maar hij sloeg zich door de pijn heen.

Na de finale zakte Van Scheppingen achterover op zijn bank aan de zijkant van de baan. Terwijl Siemerink juichte, genoot en het publiek bedankte voor hun enthousiasme door met zijn hand op het blad van zijn racket te klappen, keek Van Scheppingen verdwaasd voor zich uit. Op dat moment vroeg omroeper Jack van der Voorn om een “verdiend applaus” voor de verliezer. Van Scheppingen moest opstaan, deed een paar stappen naar voren en kreeg een zo hartverwarmende, staande ovatie, die zowel bij Siemerink als bij Van Scheppingen de rillingen over de rug deed lopen, vertelden de spelers.

“Ik kreeg er kippevel van”, zei Siemerink, die al voor de vierde keer (na 1991, '93 en '94) de Masters won. “Dit was reclame voor het tennis. Vrijdag had ik het zwaar tegen John van Lottum, vandaag moest ik alles uit de kast halen om te winnen. Er loopt in Nederland veel talent rond. Ik hoop dat het deze spelers lukt om de top-honderd te bereiken.”

Siemerink zat bij de persconferentie met een grote zak ijsblokken op zijn arm, maar zei dat hij tijdens de wedstrijd nergens last van had gehad. “Anders had ik niet zo'n wedstrijd kunnen spelen.” Net als zijn collega-toppers is Siemerink, die het jaar afsloot als de nummer 23 van de wereld, eigenlijk al weer bezig met de voorbereiding voor het volgende seizoen. De Masters, waar van de nationale top alleen Krajicek en Eltingh ontbraken, was voor Siemerink een veredelde training voor toernooien in Qatar en Australië in januari.

Hetzelfde geldt voor de winnares bij de vrouwen. Brenda Schultz-McCarthy onderbrak vorige week haar krachttraining omdat ze in Amsterdam niet met spierpijn op de baan wilde staan. Maar ze speelde verre van briljant, zaterdag tegen Miriam Oremans en gisteren in de finale tegen Kim de Weille (7-6 en 6-3).

Toch was ze tevreden over haar zesde overwinning, na vijf eerdere opeenvolgende titels van 1987-1992. “Ik voel me nu meer de nummer één van Nederland dan vroeger”, vertelde Schultz. “Dat moet ook wel als ik ooit nog eens de nummer één van de wereld wil worden. Ik was ook niet zenuwachtig, ik was professioneel. Dit soort wedstrijden, tegen lager geklasseerde speelsters, moet ik nu eenmaal altijd winnen om te stijgen op de ranglijst.”

De tennisbond hoopt de Masters volgend jaar te kunnen houden op het eigen centrum in Utrecht, als dat op tijd voltooid zal zijn. Dit jaar trok het toernooi, dat sterker bezet was dan ooit, 10.000 toeschouwers. Dat is 4.000 meer dan vorig jaar.

    • Remmelt Otten